Predbožični sejmi po Sloveniji in v tujini

Hallstatt village in Alps at cloudy day, Austria
Foto: Patryk_Kosmider iz iStock

Predbožično dogajanje v okolici Slovenije
– Dunajsko staro mestno jedro, predvsem predel pred mestno hišo, zasije v predbožičnem času v soju tisočerih lučk in stojnic. Je ena najbolj priljubljenih predbožičnih destinacij. Pogrejete se lahko v kateri izmed številnih kavarn in poskusite »zaherco«.
– Ob sprehodu po prazničnem mestu München si lahko ogledate enega izmed največjih jasličnih trgov na svetu in poslušate živo glasbo, ki prihaja z balkona Mestne hiše.
– Številne pisane stojnice s hrano, pijačo in darili ponuja Budimpešta.
– Romantičen sprehod po praznično okrašenih ozkih mestnih ulicah Salzburga zaključite s postankom na glavnem mestnem trgu. Ideja za nakup daril: Mozartove kroglice. Pred Salzburgom se ustavite v vasici Oberndorf, kjer je v vaški cerkvici bila na sveti večer leta 1818 prvič zaigrana najslavnejša božična pesem Sveta noč.
– V avstrijskem kraju Christdikl vsako leto v predbožičnem času odprejo »Božičkovo pošto«. Ogledate si lahko največje mehanične jasli v Avstriji. Podajte se še v Steyr, ki je znan po tradicionalnem božičnem sejmu.
– Posebnost Graza so številne stojnice z vročim vinom, punčem in medenjaki. Za predpraznično vzdušje poskrbijo na kar osmih trgih. Ob ugodnih vremenskih razmerah postavijo različne figure iz izklesanega ledu.
– Ulice Celovca so ljubko okrašene, v zraku se širi vonj po kuhanem vinu in adventnem pecivu. Ko Vrbsko jezero zamrzne, je na voljo največje naravno drsališče v Evropi.
– Z božičnimi prazniki je tesno povezana norveška vasica Rovaniemi, ki leži v idilični, neokrnjeni naravi. Sprehodite se med številnimi božičnimi prodajalnami in stojnicami, obiščite »Božičkov park«.
– Italijanska vasica Sutrio iz leta v leto privablja večje število obiskovalcev, ki želijo občutiti in videti pristno praznično vzdušje. Sprehodite se lahko med jaslicami, okusite slastne praznične dobrote in kupite izrezljan spominek, po katerem ja vasica tudi znana.

In po večjih slovenskih mestih
– Ljubljana: v praznično okrašenem starem mestnem jedru bodo potekale raznovrstne prireditve, namenjene ljudem vseh starosti in različnih okusov; prizorišča: Pogačarjev trg (sejem), Prešernov trg, Miklošičev park (praznični knjižni sejem), Mestna hiša (jaslice), sprehodi dedka mraza, Čevljarski most (ulično gledališče), 3. 12. 2009-2. 1. 2010.
– Maribor: s prižigom praznične okrasitve 4. decembra bo mesto preplavilo praznično vzdušje, različni koncerti, miklavžev in božični sejem, sejem starin in suhe robe, 4. 12.-31. 12. 2009.
– Celje: božično-novoletni sejem v centru mesta bo obiskovalce navdušil s pestrim izborom unikatnih izdelkov, 18. 12.-31. 12. 2009.
– Koper: 5. decembra bodo na Carpacciovem trgu ob novoletni jelki simbolično prižgali novoletno razsvetljavo in odprli sejem. Veselo dogajanje se bo nadaljevalo v sklopu prireditev programa S Koprom v novo leto 2010, številni koncerti, 4. 12. 2009-2. 1. 2010.
– Nova Gorica: veseli december na Bevkovem trgu, 20. 12.-31.12. 2009.
– Kranj: božično-novoletni sejem s tisočerimi lučkami, čudovitim modrim nebom nad Prešernovo ulico in pestro praznično ponudbo, v sejemskih hišicah prodaja božičnih izdelkov in daril, 14. 12.-31. 12. 2009.

Ksenija Gider

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.