Odločil/a sem se za prakso

Večina mladih želi svoje prve izkušnje na trgu dela pridobiti na praksi. Gre za neponovljivo praktično izkušnjo in uvod v nadaljnjo kariero.

Za vas smo pobrskali o možnostih prakse oziroma o tem, kdo nam lahko pri iskanju pomaga. Dandanes obstaja več možnosti za prakso kot včasih, saj je temu namenjeno tudi precej več sredstev Evropske unije.

 

Praksa Erasmus

Tu si prakso lahko poiščemo sami ali pa pogledamo med ponudbami na spletnih straneh univerze, saj tudi tam objavijo ponudbe. Prakso lahko najdemo sami, in sicer da podjetjem pošljemo življenjepis in motivacijsko pismo, kot bi se prijavljali na delo. Število štipendiranih mesecev je odvisno od števila prijav in razpoložljivih sredstev. Letos je bilo prejemanje štipendije omejeno na obdobje štirih mesecev. 

Na prakso Erasmus se lahko prijavimo, če na določeni stopnji študija še nismo izkoristili vseh dvanajst mesecev izmenjave Erasmus, do katerih smo upravičeni, saj se meseci prakse in izmenjave Erasmus seštevajo.

 

Prakse prek agencije

Lahko pa iskanje podjetij, ki iščejo praktikante, prepustimo agenciji, ki se ukvarja s praksami. Nekatere so plačljive (na primer Incoma), nekatere pa svoje storitve ponujajo tudi brezplačno (na primer Spain-Internship), saj jih za iskanje primernih kandidatov plačajo podjetja. Ta vam lahko ponudijo prakse, kjer ponujajo žepnino (v vrednosti do 300 evrov) in prenočišče ter hrano ali pa pripravništvo, plačano do 750 evrov brez plačanega prenočišča in hrane. Čeprav je agencija locirana v določeni državi, lahko nudi tudi prakse drugod po svetu.

 

Praksa AIESEC

Za enoletni dostop do baze s plačanimi praktičnimi usposabljanji in prostovoljnimi praksami društva AIESEC je treba plačati določen znesek, in sicer nekoliko več, če želite dostopati do baze s plačanimi praksami. Ponujajo plačane prakse s področja menedžmenta, ekonomije in informacijskih tehnologij, ki trajajo od šest do največ 36 mesecev. Pri prostovoljnih delih gre za seznanitev z globalnimi problemi in sodelovanje pri projektih, ki imajo pozitiven učinek na družbo. Na primer skupaj z udeleženci iz drugih držav sveta prispevate k izobraževanju v tretjih državah, ekološko ozaveščate ali pa poučujete. Na prostovoljno delo lahko prek društva AIESEC odidete za šest do 18 tednov.

 

Praksa IAESTE

Društvo IAESTE tudi ponuja prakse po vsem svetu, in sicer toliko praks, kolikor jih ima na voljo v Sloveniji za tuje praktikante, toliko jih dobi po svetu. Udeležba v programu je prav tako plačljiva, vendar je cena, ki so jo postavili, precej nižja v primerjavi z drugimi plačljivimi ponudniki (AIESEC in agencije). IAESTE ponuja predvsem prakse za študente tehničnih in naravoslovnih smeri. Vse prakse IAESTE so plačane, študent si krije le pot do ciljne države. Društvo v določeni državi praktikantu zagotovi vizo, priskrbi mentorja in mu pomaga pri iskanju namestitve. Prav tako organizira dogodke, zabave in pomaga pri vključitvi študenta v lokalno okolje.

 

Ponudbe na portalu Sindikati Mladi plus

Na svoji spletni strani Sindikati Mladi plus (Sindikat študentov, dijakov in mladih brezposelnih) objavljajo ponudbe za pripravništva z vseh področij. Nekatera so plačana, druga pozovejo kandidate, naj se prijavijo za štipendijo Erasmus. Posameznik se lahko pri Sindikatih Mladi plus dogovori tudi za individualno svetovanje o pripravništvih v tujini. Pomagajo mu lahko z nasveti pri iskanju pripravništev in pisanju ponudb. Organizirajo številna predavanja o možnostih in pravicah študentov.

 

Prakse Kariernega centra

V okviru fakultet deluje Karierni center, ki svetuje in pomaga pri opravljanju strokovne prakse tako doma kot v tujini. Na spletni strani redno objavljajo ponudbe praks in delovnih mest doma in v tujini. Ponujajo tudi svetovanja za študente pri načrtovanju karierne poti in iskanju prakse. Njihov namen je spodbujanje navezovanja stikov med študenti in delodajalci v času študija. V okviru različnih dogodkov poskušajo povezati študente in potencialne delodajalce.

 

Dragana Jovišič 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.