Kakovostno študentsko življenje kljub tanjši denarnici

Študentje so nekoliko bolj občutljivi na cene, zato opisujemo najugodnejše ali brezplačne vadbe, tečaje, storitve, potovanja in dogodke ter ponudnike z brezplačno ali zelo poceni prehrano na bon.

Fundacija Študentski tolar

Fundacija Študentski tolar deluje pod okriljem organizacije ŠOU v Ljubljani. Njen namen je pomagati študentom v stiski s subvencioniranjem jezikovnih, športnih (trening HITT, joga, pilates, plavanje, zumba in drugo), plesnih (hip hop, jazz in klasični balet, salsa, swing in drugo), šiviljskih tečajev v izvedbi zavoda ŠOU Šport z doplačilom od 26 do 40 evrov. Ponujajo tudi nepovratno denarno pomoč, pomagajo z dodeljevanjem materialne pomoči (na primer rabljenih računalnikov). Za pridobitev subvencij in denarne pomoči je treba dostaviti bančne izpiske zadnjih treh mesecev, napisati motivacijsko pismo in izpolniti obrazec. 

Pozanimali smo se in sredstva za subvencioniranje raznoraznih tečajev so še vedno na voljo. Prijavite se lahko kadar koli in se udeležite tečaja v času naslednjega termina. Naj tu omenim, da bodo v tem šolskem letu objavili še en razpis za dodelitev enkratne nepovratne pomoči za študente in da ponujajo tudi določeno število brezplačnih mest za udeležbo na psiholoških delavnicah.

 

Brezplačne vadbe v okviru Centra za univerzitetni šport in fitnes

Študentje Univerze v Ljubljani se lahko prijavijo na celoletne brezplačne skupinske vadbe (step aerobika, step dance, pilates, TNZ, zumba, thai bo, joga) in plese (družabni, sodobni ples, jazz balet) ter izbirajo med dvema vrstami borilnih veščin (ju jutsu, judo, boks, sabljanje). Vsi termini vadb se navadno zasedejo že v mesecu oktobru. Trenutno ni več prostih mest. 

 

Skozi celo leto se lahko študentje udeležijo tudi drugih športnih vadb (odbojka, košarka, nogomet, badminton, namizni tenis), kjer ne velja prijava za celoten semester. Prijava je mogoča na spletu 15 minut pred začetkom posamezne vadbe na računalniku pri recepciji. Študentje so sprejeti po sistemu »kdor prej pride«.

V Rožni dolini so na voljo tudi prostori za fitnes, kjer lahko študentje brezplačno vadijo, in sicer eno uro in pol na dan po predhodni prijavi.

 

ŠOU

Na Facebookovi strani organizacije ŠOU lahko zasledite tedne brezplačnih ustvarjalnih delavnic, športnih in kulturnih delavnic. 

Termini delavnic se objavljajo sproti in mesta se hitro zapolnijo, zato priporočamo redno spremljanje njihove Facebookove strani in hitre prste pri prijavi.

 

Potovanja prek programa Mladi v akciji (Erasmus+)

Mladi med 18 in 30 leti starosti se lahko prijavijo na enotedenske ali 10-dnevne izmenjave, kjer so kriti namestitev, organizacija in prehrana. Včasih je treba plačati 30 odstotkov potnih stroškov in prijavnino, odvisno od projekta.

Tovrstne izmenjave lahko zasledite na spletnih straneh različnih društev, na primer društev PiNA, Voluntariat, Epeka in drugih.

 

Najugodnejša študentska prehrana

Doplačila ni pri ponudnikih Bistro Šumi in Blue Marine. Ta dva in ponudniki za ceno doplačila do enega evra ponujajo sendvič, pico ali burek in včasih še juho ter sadje, odvisno od posameznega ponudnika.

 

Najnižje doplačilo za kosilo je v Študentski menzi Index in znaša 1,5 evra. Za omenjeno doplačilo ponujajo štiri vrste glavnih jedi in juho ter solato, sladico ali sadje. Med dnevno ponudbo vedno na svoj račun pridejo tudi vegetarijanci. Lokal je kar precej obiskan. Trenutno imajo tudi manjšo ponudbo, in sicer da ob enem kosilu v mesecu aprilu lahko prejmeš brezplačen bon za pico po izbiri.

 

Kuponko, Kolektiva, 1 na dan, EnaA in druge spletne strani s popusti

Včasih so cene dosti nižje, kot pa so v redni prodaji, in sicer za potovanja, masaže in predvsem storitve lahko najdemo po bistveno nižji ceni. Naj omenimo primer: žensko striženje za 4,5 evra. Kuponko ima tudi tržnico kuponov, kjer lahko uporabniki prodajajo svoje kupone, za katere se odločijo, da jih kljub nakupu ne bodo izkoristili, pri čemer se cena še dodatno zniža, vendar je slabost teh lahko, da jih je treba izkoristiti v krajšem času.

 

Pri ponudbah pa je treba biti tudi previden, saj niso vedno precej ugodnejše. Poleg tega je priporočljivo pred nakupom kupona prebrati tudi tisto, kar je napisano v manjšem tisku v vseh zavihkih, saj včasih v ponudbo ni vključeno vse, kar bi na prvi pogled ocenili.

 

Dragana Jovišić

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.