Kje naj stanujem?

Danes se na našem trgu pojavlja vse večja stanovanjska stiska študentov. Ste že razmišljali, kje boste stanovali?

Študentski domovi so že davno polni in tudi prošnjo za vlogo ste že zamudili, kaj pa subvencionirana stanovanja, mogoče najdete kakšno prosto sobo v dijaškem domu, toda največ sreče boste vejetno imeli prav na spletu, kjer študenti iščejo cimre za skupno bivanje.

Pri iskanju oz. odločanju glede stanovanja morate vedno paziti na nekaj zelo pomembnih stvari. Vsak študent želi čim več privarčevati, zato se ne »zaletite« in nikakor ne sprejmite kar prvega stanovanja. Vzemite si čas, preglejte določene ponudbe, ki vas zanimajo, in se šele po tehtnem premisleku odločite, kaj je za vas najbolj ustrezno. Cena je res poglaviten dejavnik, saj so študentske denarnice že tako zelo prazne, toda ne pozabite tudi na to, da brez denarja ni muzike, se pravi, manj ko boste odšteli za stanovanje, slabše kvalitete bo.

Ko se odločiš za stanovanje, najprej poskrbi za to, da bosta z najemodajalcem sklenila pogodbo, saj le v tem primeru ne bo prišlo do raznoraznih nepotrebnih sporov.

Pogodba naj:
– bo v pisni obliki;
– bo določena z naslednjimi elementi; podatki o lastniku, vaši podatki, vrsta najema, odpovedni rok, natančen opis stanovanja, oznaka iz katastra, določila o medsebojnih obveznostih najemodajalca in najemojemalca, višina najemnine ter datumi plačila, trajanje najema, čas predaje in vračilo stanovanja, stanje inventarja ipd.;
– bo jasna in razumljiva vam in najemodajalcu.

Možnosti bivanja!
Študentski domovi so največkrat ena izmed edinih možnosti za študenta, saj ne predstavljajo takšnega finančnega bremena in so navadno v bližini fakultet. Toda veliko študentov vam lahko pove, da »študenci« vsekakor niso za študij. Subvencionirana stanovanja pa določa točno določen pravilnik. Med pomembnejšimi zahtevki je tudi to, da imate status študenta ter se izobražujete na rednem študiju, niste zaposleni oz. prijavljeni kot iskalci zaposlitve, povprečni bruto dohodek na družinskega člana ne sme presegati 150 % bruto plače na zaposlenega v RS, vaše stalno prebivališče pa ne sme biti oddaljeno od kraja študija manj kot 25 km.

Stroški, cene in pogoji!
Cene bivanja v študentskih domovih so zelo različne. Mesečni obrok naj bi vključeval stanarino in tudi vse stroške (ogrevanje, prosto uporabo interneta, pranje posteljnine, varovanje, vodo, energijo ipd.). Najem sobe v študentskem domu mesečno stane nekje med 50 in 100 evri, odvisno tudi od samega standarda sobe.

Informacije o možnostih bivanja in najema dobite na naslednjih povezavah:
-http://www.uni-info.si/;
-http://www.student-info.net/portal/portal.php?stran=oglasi;
-http://www.kamrica.net;
-http://www.svetovalnica.com/sobe/;

In kaj o tem pravi Kaja Medved – ministrica za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani?

Letošnji položaj študentskih domov!
Na razpis za sprejem in podaljšanje bivanja v ljubljanskih študentskih domovih je letos prispelo 9.424 prošenj, od tega 2.992 za sprejem in 6.432 za podaljšanje. Za 2.200 subvencioniranih mest pri zasebnikih je zaprosilo 3.090 študentov. V domovih je to študijsko leto na voljo 7.478 ležišč ali 304 več kot lani (te so pridobili v prenovljenem Domu 1 v Rožni dolini). Za sprejem so rezervirali 2.355 postelj, za študente, ki bivanje v domu samo podaljšujejo, pa 5.123. Tujim študentom v okviru mednarodnih izmenjav so namenili 350 ležišč. Tudi v dijaških domovih so za ljubljanske študente razpisali 420 postelj, v zasebnih študentskih domovih pa dodatnih 317.
Pisarna za študentske domove bo vloge točkovala do 15. septembra in razvrstila prosilce na prednostni seznam. Na podlagi doseženega števila točk in predvidene dinamike vseljevanja v domove, ki je objavljena na njihovi spletni strani, lahko študent približno ugotovi, kdaj bo na vrsti za vselitev. Prednostna seznama bodo objavili po 15. septembru, za tiste, ki podaljšujejo bivanje, pa po 15. oktobru. (vir: Delo in Uprava študentskih domov)

Proste kapacitete za študentske družine!
Po besedah predsednika Kluba študentskih družin Slovenije (KŠDS) Tomaža Šukljeta je v klub včlanjenih 51 družin članic, od tega živi 31 družin v študentskih domovih v Rožni dolini, druge pa bivajo doma ali v najemniških stanovanjih.
Za študentske družine Študentski domovi v Ljubljani razpisujejo 36 stanovanj (85 mest), od tega je predvidenih 12 stanovanj (29 mest) za sprejem oz. za študente, za katere bo subvencija prvič dodeljena, ter 24 stanovanj (56 mest) za podaljšanje bivanja.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.