Izmenjava študentov!

Si tudi sam/-a premišljeval/-a o študiju v tujini? Bi rad/-a preizkusil/-a povsem drugačno življenje, spoznal/-a nove prijatelje, drugačno kulturo? Si človek za avanture, rad/-a potuješ in si odprt/-a za takšne in drugačne novosti …, bi navsezadnje rad/-a preizkusil/-a študij drugje – izven Slovenije ter spoznal/-a nov, različen sistem dela? Potem nikar ne oklevaj in se odloči za izmenjavo študentov ter odpotuj na študij v svojo najljubšo državo.

Mednarodne izmenjave študentov potekajo iz različnih razlogov – nekateri študenti želijo spoznati svet, drugačno kulturo, nove ljudi in konec koncev tudi drugačen šolski sistem, ki ga ponuja tujina. Za tovrsten študij se lahko odločite iz dveh razlogov – delovne prakse ali zaradi samega študija.
Ljubljanska, mariborska in koprska univerza v sklopu izmenjave študentov sodelujejo z naslednjimi programi: Leonardo da Vinci, VŽU (vseživljenjsko učenje), CEEPUS (Central European Exchange program), bilateralnimi dogovori itd.

Trajanje študija!
Dolžina samega študija oz. prakse je odvisna od vsakega posameznika in splošnih določb, ki so enake vsem študentom. Če se odločite za študijsko prakso, boste morali v tujini preživeti minimalno tri mesece ter do največ enega leta. V primeru, ko gre za prakso višješolskih kratkih programov, pa praktično delo traja le dva tedna. Študij v tujini lahko prav tako traja od tri do dvanajst mesecev, za kar se odločite sami. Opravljate lahko le izmenjavo oz. le prakso ali oboje skupaj.

Pogoji za sodelovanje na izmenjavi študentov so naslednji:
– Študent mora imeti v času izmenjave status študenta.
– Imeti mora slovensko državljanstvo oz. je državljan EU ali begunec s statusom, status osebe brez državljanstva ter stalnega prebivališča pa lahko sodelujejo le v programu Erazmus.
– Študent je uspešno zaključil prvi letnik študija v Sloveniji oz. EU.
– Ostale določbe, ki so predpisane vsakemu programu posebej.

Postopek priprave na študij oz. prakso v tujini!
Študenti, ki so predhodno izbrani za tovrsten študij, na razpisu pripravijo načrt za študij oz. študijsko prakso. Vsak študent na obrazec zapiše izbrane predmete za študij na tuji fakulteti ter število kreditnih točk, odgovorni za izmenjave študentov pa s podpisom jamčijo za priznanje teh na domači univerzi. Prav tako je s prakso, le da to podpiše mentor, ki pa prav tako jamči, da bo praksa priznana tudi v Sloveniji. Tudi diplomsko nalogo lahko opravljate v tujini, na razpisu pa navedete natančen opis vašega dela.

Če vam nikakor ne ustreza predmet ali dva, ga še vedno lahko zamenjate, toda najprej morate o tem obvestiti odgovorne na domači univerzi, kjer vam morajo to odobriti. V enem semestru morate zbrati vsaj 20 kreditnih točk, kar pomeni najmanj 40 v enem letniku študija.

Priznavanje izpitov na domači fakulteti mora potekati brez komplikacij, če le za to ni motiva. Priznajo vam toliko kreditov, kolikor ste jih dosegli po ESCT na izmenjavi, kar mora biti jasno razvidno iz uradnega potrdila, ter toliko kreditnih točk, kolikor ste dosegli na matični fakulteti. Število vseh točk matične fakultete ne sme presežti števila točk, ki ste jih dosegli na študiju v tujini. Če univerza posameznih predmetov nima ovrednotenih po ESCT, upoštevajo skupen obseg vaj, predavanj in seminarjev. Izpit vam priznajo, če je v obsegu 65 % ali več predmeta matične fakultete.
V kolikor ste na matični fakulteti za določen predmet že dobili nezadostno oceno, ga ne morate opravljati kasneje na fakulteti v tujini.
Če želite uveljaviti v tujini opravljene obveznosti, morate na matični fakulteti vložiti kopijo, ki slednje tudi dokazuje – indeks ter uradno potrdilo iz univeze v tujini o opravljenih izpitih. Izkušnjo oz. opravljanje določenih obveznosti v tujini se študentu pripiše v prilogo k diplomi, kar zna biti zelo dobrodošlo pri iskanju zaposlitve.

Vsekakor gre za zanimivo izkušnjo, kjer se naučite samostojno živeti, spoznate nove prijatelje, dobrodošla pa bo tudi pri kašnejšem iskanju zaposlitve.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.