Mladinski hoteli

Hostli so se razvili iz t. i. youth hostlov (mladinskih hotelov), ki obstajajo že več kot sto let. Še posebej so pisani na kožo vsem, ki veliko potujejo ter iščejo preprosto in poceni namestitev. Poleg nizke cene je njihova prednost možnost spoznavanja novih ljudi, veliko jih ponuja tudi športne, kulturne in druge aktivnosti.

PZS in IYHF
Od leta 1932 deluje mednarodna mreža mladinskih prenočišč (IYHF), ki ima v statutu zapisano, da spodbuja izobraževanje mladih, še posebej tistih z manj možnostmi in sredstev. V več kot 80 državah po svetu jih je danes čez 4.500, nastajajo pa še novi. Popotniško združenje Slovenije (PZS) je edini nacionalni zastopnik Slovenije v mednarodni federaciji IYHF.

Tipi sob
Gre za nastanitev, ko v večjem prostoru prenočiš skupaj z ostalimi, večinoma neznanimi osebami. Skupinske sobe so namenjene štirim do dvanajstim osebam, lahko so ločene posebej za ženske in moške. V nekaterih so možne zasebne sobe za dve do šest oseb, ki jih lahko zakupijo posamezniki, ki potujejo skupaj in si tako zagotovijo določeno mero zasebnosti. Kopalnice so praviloma skupne, razen pri tipu sob ensuite, ki imajo lastno kopalnico. Čeprav so nekateri že pravi luksuz, pa moraš v nekatere prinesti svojo brisačo, milo in šampon, spalno vrečo, ključavnico za omarico. Večina ima skupno kuhinjo, kjer si lahko sam pripraviš hrano. Kuhinja in jedilnica sta obenem skupni družabni prostor, kjer se srečaš z ljudmi s celega sveta.

Pravilnik za kategorizacijo
Upravni odbor PZS je na seji, dne 15. 4. 2008, sprejel Pravilnik o kategorizaciji hostlov v Sloveniji. Ta določa, da je to nastanitveni objekt, ki ima veljavno dovoljenje za obratovanje s strani pristojnega organa RS, izpolnjuje minimalne standarde za delovanje predpisane s strani IYHF in veljavno podpisano pogodbo o sodelovanju v mreži mladinskih prenočišč.
V Sloveniji sega zgodovina mladinskega popotništva v leto 1892, ko je bilo ustanovljeno Ferialno društvo Sava. Trenutno je v državi 35 hostlov v verigi IYHF, ki z izjemo nekaterih dijaških domov delujejo celo leto.

Dodatne točke
YH pridobi 1 dodatno točko kategorizacije za vsako od naslednjih ugodnosti:
– pralnica perila za goste,
– brezplačno parkirno mesto,
– dostop do interneta,
– brezžični internet v vsem objektu ali kabelski internet v vsaki sobi,
– cena vključuje zajtrk,
– gosti imajo možnost pogrevanja lastne hrane ali kuhanja,
– recepcija je odprta najmanj od 7. do 24. ure, vstop s ključem pa je mogoč 24 ur, dodatno točko pridobi YH, če recepcija deluje 24 ur,
– obratuje vse dni v letu,
– osebje na recepciji govori vsaj tri tuje jezike,
– ima urejeno otroško igrišče,
– ima lastne predavalnice ali jih lahko zagotovi v neposredni bližini (do 200 m),
– na recepciji ponuja dodatne storitve (izlete, vozovnice, vstopnice …),
– ima razumljivo in jasno ter na javnem mestu zemljevid Slovenije ter vozne rede in/ali kontaktne telefonske številke taksijev za prevoz do glavne železniške postaje in/ali letališč.

2 dodatni točki:
– ima lastno restavracijo, kjer lahko ponudi kosilo in večerjo po penzionski ceni,
– ima najmanj eno opremljeno skupno sobo, v kateri je na voljo popotniška literatura, družabne igre, tehnični pripomočki, internet …,
– ima lastna športna igrišča ali izposojo športnih rekvizitov za bližnje možnosti športnih aktivnosti,
– recepcija ponuja možnost on line rezervacije v sistemu www.hihostels.com in izdaja vavčerje.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.