KMŠ bo v okviru EPM 2013 zavzel Evropo!

Klub mariborskih študentov že od začetka letošnjega leta aktivno soustvarja Evropsko prestolnico mladih Maribor 2013. Že nekaj časa je namreč v teku projekt I take Europe!, katerega namen je ponuditi mladim iz Slovenije in tujine pester, privlačen in drugačen niz aktivnosti na temo evropskih držav.

Začeli so že v poznem jesenskem času lanskega leta, ko so v Klubu mariborskih študentov pričeli postavljati temelje projekta: od sklepanja mednarodnih partnerstev z različnimi organizacijami širom Evrope, diskusiji s tujimi študenti pa vse do snemanja kratkega filma o Mariboru in življenju mladih v ‘totem’ našem mestu.

Trenutno je projekt v drugi fazi, v delu v sklopu katerega mladi, ki so vključeni v projekt aktivno zavzemajo evropske dežele. Do sedaj so obiskali že Avstrijo, Francijo, Italijo in Češko, v kratkem pa boste na spletni strani www.itakeeurope.si lahko slišali še novice o obisku iz Portugalske, Belgije, Romunije, Finske, Srbije, Nizozemske in Španije.

Skozi obiske različnih mest mladi Mariborčani širijo glas in prepoznavnost našega mesta po Evropi. Z veliko mero sodelovanja s tujimi mladimi iz različnih partnerskih organizacij, predstavitvami mesta skozi predvajanje kratkega filma o Mariboru ter predstavitvami kulturne tradicije skozi promocijski material, tipično slovensko hrano in zgodb o našem mestu, skušajo v vseh državah predstaviti možnosti, ki jih ponuja Mestna občina Maribor in program Evropske prestolnice mladih 2013, hkrati pa postopoma realizirati prepoznavnost Maribora kot »mladim prijaznega mesta«.

V sklopu obiskov snemajo tudi kratke dokumentarne filme o življenju, priložnostih in kulturi mladih v tujini, en dan obiska posameznih mest pa namenijo še prostovoljnemu delu. Vse izkušnje in  potovanja so sproti skrbno obeležena s fotografijami in besedami, ki so objavljene na spletni strani.

Na podlagi vsega zbranega materiala v tujini pa bodo tudi vsi Mariborčani dobili priložnost, da spoznajo tuje dežele in slišijo vse prigode iz njihovih popotovanj. Dogajanje projekta se bo konec meseca aprila namreč preselilo iz drugih evropskih mest nazaj v Maribor, kjer bodo na podlagi posnetih kratkih filmov in vtisov iz tujine, pripravljeni raznoliki kulturni dogodki, skozi katere boste lahko spoznali obiskane države.

Privabimo mlade v Maribor, da se nam v tem letu pridružijo v Evropski prestolnici mladih 2013!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.