Glina

Se še spomniš časov, ko si kot majhen fantek/ punčka ustvarjal z glino?…Tokrat ti bomo predstavili zdravilne učinke gline.

Glina spada med najstarejša vsestranska naravna zdravila. Že stari Egipčani so jo uporabljali za zdravljenje različnih bolezni. Uporabili so jo kot protistrup, zdravilo proti koleri, tuberkulozi in kot razkužilo za čiščenje svežih ran in razjed. Uporabljali so jo tudi pri procesu balzamiranja, pri izdelavi posode in oblek. Znanja o naravnem čudežu so se prenašala iz roda v rod vse do današnjih dni. Danes je večje zanimanje in povpraševanje po njenih zdravilnih učinkih, saj ljudje rajši posegajo po naravnem kot umetno pridelanem.

Učinki gline

Glina deluje kot goba, ki nase veže toksine ter jih izloči iz našega telesa. Deluje kot notranji in zunanji obkladek. Tako preventivno preprečuje razvoj škodljivih snovi in bakterij v našem telesu ter nastanek različnih bolezni, saj krepi naš imunski sistem.

Glina po uporabi povzroči verižne procese po celem telesu. S tem se lahko usmeri v določeno območje v telesu, kjer je prisotno obolenje. Zato moramo biti vztrajni pri njeni uporabi saj deluje samo, če je uporabljamo po navodilih in brez prekinitev med terapijo. Glede na to kakšno terapijo potrebujemo, jo lahko zdravimo na različne načine. Zdravljenje lahko poteka v notranjosti našega telesa ali pa na njegovi površini.

Glineni napitek

Terapijo z glininimi napitki opravimo, ko želimo razstrupiti svoje telo, ga okrepiti ali pozdraviti. Tako lahko okrepimo imunski sistem in s tem tudi preventivno ščitimo telo pred večjimi boleznimi. Napitek spijemo preden se odpravimo spat. Žličko jedilne gline stresemo v skodelico in dolijemo 1 deciliter vode. Zjutraj glineno vodo zmešamo in spijemo.

Glina za zunanje poškodbe

Zaželena je pri prvi pomoči, uporabimo pa jo kot obkladek ali oblogo. Zdravimo izpahe, izvine, obtolčenine, odprte rane, opekline, pike in ugrize ter druge zunanje poškodbe. Deluje lahko kot hladen ali vroč obkladek. Namažemo jo na predel, ki ga želimo pozdraviti. Nanos naj bo debelejši za boljši učinek, čez pa položite čisto krpo. Ko preteče ura (dve), ko se glina popolnoma posuši, glinen obkladek odstranimo. Nanos po potrebi ponovimo, saj glina potrebuje čas, da popolnoma posrka in odstrani strupene snovi.

Glinena maska

Glino v prahu lahko uporabimo za masko obraza in telesa. Pomaga pri alergijah kože, jo globinsko očisti, ji nudi piling in jo obnovi. Nase veže strupene snovi in daje koži zdrav sijaj. Glineno masko pustimo delovati 3-5 minut pri občutljivi koži, 5-10 minut pri normalni in suhi koži ter 10-15 minut pri mastni koži.

Glina kot pomoč pri hujšanju

Glina pomaga tudi pri odpravljanju odvečnih kilogramov. Uporabljamo jo lahko kot jutranji napitek na tešče ali pa jo spijemo pred glavnima obrokoma. Ne smemo pa pozabiti na redno telovadbo in pravilno zdravo prehrano.

Drugi zdravilni učinki gline

Med zdravilne učinke gline prištevamo tudi:

 • Odpravljanje      brazgotin in strij
 • Učinkovita      je v boju z celulitom
 • Odpravljanje      gub
 • Odpiranje      por in lažje dihanje kože
 • Pomaga      pri zdravljenju notranjih in zunanjih hemeroidov
 • Pomaga      pri odpravljanju blagih glavobolov in migren
 • Ozdravi      vnetja zunanjega sluhovoda in srednjega ušesa
 • Odstranjuje      akne, bradavice, glivice, kurja očesa, luskavico, herpes, pegavost
 • Zdravi      bronhitis, astmo, revmatizem, slabokrvnost,
 • Vpliva      na dobro človekovo počutje
 • Spodbuja      pravilno delovanje notranjih organov …itd.

Zavedati se moramo, da je glina brez stranskih učinkov in jo lahko uporabljamo brez tveganja pred nezaželenimi reakcijami. Paziti moramo samo na količino zaužite gline glede na našo obliko terapije. Na voljo je v lekarnah in drogerijah v različnih oblikah. Preprosta je za uporabo in namenjena vsakomur.

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.