Ko dijak postane študent

Spremembe, ki nastopijo s prehodom s srednje šole na fakulteto, so številne. Nekateri jih sprejmejo z lahkoto, drugi malo manj.

Vseh pa se spremembe dotaknejo; za vsakogar je namreč lažje (ne pa nujno lepše) živeti v predvidljivem in zanesljivem vsakdanjiku brez večjih pretresov.

Ena izmed najboljših rešitev pred možnimi zapleti je, da se na prehod dobro pripravimo. To storimo tako, da se o vseh spremembah dobro informiramo. Eden izmed dobrih načinov je seveda ravno branje tega priročnika!

Na drugi strani so zelo pomembni socialni stiki. Potrudite se čimprej navezati stike z novimi sošolkami in sošolci (ki se jim po novem reče ‘kolegi’), s katerimi boste lahko delili svoje začetne zadrege in negotovost.

Nikar ne pozabite povsem svojih ‘starih’ prijateljev iz srednje šole; raziskave namreč kažejo, da je ohranjanje kvalitetnih socialnih vezi eden izmed pogojev za psihološko blagostanje!

V veliko pomoč so vam lahko tudi dobri tutorji in starejši kolegi z istega faksa. Če imate možnost (če ne, si jo pa zagotovite), se z njimi pogovorite, kako so oni doživeli svoj prehod, kako jim je uspelo prebroditi začetne težave, kako so se pripravljali na izpite in jih tudi naredili, …

Naposled se lahko pogovorite s starši. Čeprav se vam včasih morda zdi, da so vam vse, kar so vam imeli povedati, povedali že v otroških letih ali sploh nikoli, ste lahko presenečeni, saj vam lahko še vedno postrežejo z marsikaterim dobrim nasvetom, če le malo tvegate in se z njimi o stvareh, ki vas težijo, odkrito pogovorite.

Če se vam zdi, da novim izzivom ne boste kos, vam je na voljo veliko najrazličnejših svetovalnih služb, kjer vam bodo znali pravilno svetovati in vas usmeriti. Če najbolj verjamete tistemu, kar preberete, se lahko zaženete v knjižnico in si preberete kako knjigo s področja osebne rasti.

Morda se vam zdi vse napisano pretirano in mislite, da večjih težav pri prehodu ni. Morda za precejšen del izmed vas res ne (ali pa težave hitro minejo), vseeno pa boste morali osvojiti za vas povsem nov sistem in zakaj si tega prehoda ne bi vsaj malo olajšali?

Kmalu po začetku študijskega leta se začnejo tudi prva preverjanja znanja in ker se večina ne privadi na nov sistem kar takoj, so mnogi pogosteje kot kasneje v višjih letnikih (sploh pa pogosteje kot prej v srednji šoli) deležni kakega neuspeha.

Vendar vedite, začetni neuspeh vam ne sme vzeti poguma, ker skoraj zanesljivo ni in ne bo dober pokazatelj tega, kako vam bo na nadaljnji študijski poti šlo od rok. Navežite stik s tutorji ali drugimi osebami, ki so na fakulteti namenjene temu, da študentom nižjih letnikov pomagajo premostiti začetne zadrege.

Kako torej začeti? Predvsem pogumno in brez strahu, z nekaj priprave pa bo to še precej lažje!

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.