Študentske organizacije so tu za(radi) vas!

Študentje so večinoma znani kot zelo družabni in se tako radi vključujejo v različne organizacije, kjer preživljajo prosti čas z vrstniki na čimbolj zanimiv in kakovosten način.

V prispevku vam bom na kratko predstavil nekaj najbolj znanih in množičnih študentskih združenj, društev in podobno. Poiščete jih lahko na internetu, na fakulteti, najverjetneje pa vas bodo našli kar oni sami.

ŠTUDENTSKE ORGANIZACIJE

Študentske organizacije so stanovska združenja študentov, ki se na različne načine trudijo za lepši vsakdan študentov, so pa tudi glavni študentski predstavnik in sogovornik Vlade RS, ko ta ureja študentska vprašanja.
Krovna študentska organizacija v Sloveniji je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS).
Eno raven pod ŠOS so njene članice. To so študentske organizacije univerz, in sicer Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani), Univerze v Mariboru (ŠOUM) in Univerze na Primorskem (ŠOUP).
Študentske organizacije so ‘doma’ tudi na samih fakultetah, visokih šolah in akademijah. Naloga teh je poskrbeti za čimbolj pestro obštudijsko življenje na fakulteti.
Sem ne spadajo (nujno) le (obvezni) žuri in (sicer ponavadi zelo zabavna) brucovanja, ampak tudi npr. jezikovni in drugi tečaji, ekskurzije, organizacija kulturnih in športnih prireditev, predavanj, tematskih večerov in še mnogo več. Vse je odvisno od kreativnosti in delavnosti članstva upravnega odbora.

ŠTUDENTSKI SVET

Študentski svet je za razliko od študentskih organizacij, ki so samostojna oblika študentskega združevanja, del same univerze in njenih fakultet. To pomeni, da je študentski svet organ tako kot senat univerze, različne univerzitetne komisije, razlika je le v tem, da so v njem sami študentje. Določen je kot edini zastopnik študentskih mnenj in interesov znotraj strukture univerze, študentski sveti so tudi na članicah univerze (visokošolskih zavodih – fakultetah, visokih šolah, akademijah).
Študentski svet je v primerjavi s študentsko organizacijo bolj ‘strokoven’ organ, katerega prioritetna usmeritev je študijska in ne obštudijska problematika.
Dejansko je študentski svet nekakšen posrednik med študenti in pedagoškim osebjem na fakulteti. Omogoča ustrezno komunikacijo med njimi, največ možnosti za delovanje v to smer ima zaradi pooblastila, da voli študentske predstavnike v preostale organe fakultete, ki med drugim odločajo tudi o študentskih pravicah in dolžnostih.
Študentski svet se seveda lahko angažira tudi na drugih področjih, kar je predvsem odvisno od agilnosti njegovih članov. Zanimiv in koristen projekt, ki se izvaja prek študentskih svetov, je npr. tutorstvo (gre predvsem za pomoč študentom nižjih letnikov pri študijskih zagatah).

ŠTUDENTSKI KLUBI

Študentski klubi so rezultat lokalnega organiziranja študentov; tako so večinoma ustanovljeni in delujejo tam, kjer študentje prebivajo, in ne tam, kjer se šolajo, in so tako pomemben dejavnik študentskega organiziranja in udejstvovanja v lokalnih skupnostih.
Skrbijo za pestrost dogajanja za mlade in kakovostno preživljanje njihovega prostega časa. Praviloma za člane zagotavljajo široko paleto ugodnosti, zanje prirejajo najrazličnejše kulturne (koncerti, razstave, predavanja ipd.) in športne (turnirji, tekmovanja ipd.) prireditve.
Krovna organizacija študentskih klubov je Zveza Študentskih klubov Slovenije (ŠKIS). Med večje projekte ŠKIS spadajo ŠKISova tržnica (v maju), ŠKISova regata, Vsi na ŠKIs, malonogometna liga ŠKIS gol in festival ŠTUNF (v juliju).

STROKOVNA ŠTUDENTSKA DRUŠTVA

Študentska društva so seveda najrazličnejših vrst, posebno zanimiva in koristna so tista, ki na mednarodni ravni združujejo študente istih ali podobnih študijskih programov, npr. Evropsko združenje študentov arhitekture (EASA), Evropsko združenje študentov elektrotehnike in računalništva (EESTEC), …
Posebnost takih društev je, da pomagajo vzpostaviti stik študentov s prakso njihovega strokovnega področja in istočasno vključujejo tudi mednarodni element z organizacijo najrazličnejših ekskurzij, seminarjev in drugih aktivnosti.

Študentske organizacije torej niso namenjene same sebi, ampak vam. Vi jih morate le poiskati in si izmed njihove ponudbe izbrati nekaj zase.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.