Končno bom dobil študentske bone!

Close up of man hand holding plate with buffet catering food. Celebration and meal concept.
Foto: zoff-photo iz iStock

Ena izmed najlepših stvari študentskih let v gurmanskem smislu je zanesljivo ureditev subvencionirane študentske prehrane oziroma obstoj študentskih ‘bonov’.

Ureditev je pred časom doživela precejšnjo spremembo, na območju celotne Slovenije je uveljavljen nov način plačevanja subvencionirane študentske prehrane. Poslovili smo se od papirnatih vrednostnih listkov, na katere smo lahko v vrsti čakali tudi po pol ure in več, in prešli na elektronski način plačevanja.

Uvedena sta bila dva načina koriščenja subvencije za študentsko prehrano: prvi možni je nakup kartice (za katero odštejemo 15 €) in identificiranje prek podatkov na njenem magnetnem zapisu, drugi, bolj ‘odmeven’, pa je plačilo prek mobilnega telefona, ki se ga ob klicu na številko 1808 približa posebni napravi, ki nam jo gostinec predloži ob plačilu in prek katere nam je omogočeno koriščenje subvencije (letos 2,63 evra). Kar ostane do ekonomske cene obroka (koliko ‘stane’ bon), moramo plačati gostincu na kraju samem in ne več vnaprej ob nakupu bonov, kot je bilo to potrebno prej.

Kako koristiti subvencijo oz. študentske ‘bone’?

Da se izognemo nepotrebni gneči, si je študentsko prehrano najbolje urediti čimprej po vpisu na fakulteto, čeprav jo novopečeni bruci lahko začnejo koristiti šele z začetkom študijskega leta, torej s 1. oktobrom.

Najhitrejši način za vstop v sistem je s spletno prijavo prek spletnega portala www.studentska-prehrana.si; študent vnese zahtevane podatke (se registrira v sistem) in dobi potrdilo.

Po registraciji se je potrebno osebno zglasiti na eni izmed točk SŠP – subvencionirane študentske prehrane (navedene so na spletu; tam se tudi začne počasnejši način prijave, ko spletno prijavo za vas opravi kar referent). Tudi seznam točk SŠP je na omenjenem spletnem portalu.

S sabo je potrebno prinesti osebni dokument in dokazilo o statusu za tekoče študijsko leto (indeks ali originalno potrdilo o vpisu).

Pomembno!

Dokazila (potrdilo o vpisu ali študentsko izkaznico z nalepko za tekoče leto in osebni dokument) je potrebno predložiti vsako leto znova!

Tako študent dokazuje svojo upravičenost do subvencije, za katero je podlaga, da ima status študenta (rednega ali izrednega) in hkrati ni zaposlen ali iskalec zaposlitve.

Koliko bonov imam na mesec?

V sistemu subvencionirane študentske prehrane je možno koristiti maksimalno 2 subvenciji dnevno (v obdobju 24 ur), med katerima morajo preteči minimalno 4 ure; bodite torej pozorni na to 4-urno omejitev; to je v praksi vseeno zelo dobrodošlo, saj nekateri ponudniki pripravljajo zajtrke, potem pa lahko pri katerem drugem po pretečenem času koristimo še kosilo (druga varianta: kosilo in večerjo).

V osnovi je pridobitev zelo dobrodošla. Prednosti vidim predvsem v tem, da študentu ni potrebno več vnaprej opraviti izbire, v katerem gostinskem obratu želi jesti, ampak se lahko o tem spontano odloči na licu mesta.
Študenti smo z novim sistemom pridobili tudi možnost, da subvencijo študentske prehrane koristimo širom celotne Slovenije (kjer so pač ponudniki) in nismo več omejeni na ‘domet’ svoje univerze.

Poleg tega, da je z novim sistemom seveda odpravljeno nesmiselno čakanje v vrstah za nakup bonov, je zelo pomembna tudi preprečitev zlorabe sistema subvencioniranja študentske prehrane s strani gostincev.
Manj prijetna stran je, da je sam postopek plačevanja je lahko precej zamuden; sploh v urah kosila, ko bone koristi veliko študentov, lahko sistem zaradi preobremenjenosti povsem odpove. K sreči zaenkrat večjih kolapsov sistema ni bilo in večina študentov je z naklonjenostjo sprejela novo pridobitev.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.