Kreativna revolucija v oglaševanju, ki jo poganja tehnologija

Google in YouTube nudita nove načine ustvarjanja zgodb – Obiskovalci doživeli znamenito Googlovo delovno-zabavno vzdušje v “kreativnem peskovniku”.

Na 21. Zlatem bobnu v Portorožu se je tokrat na razstavnem prostoru, ki so ga poimenovali Google Creative Sandbox (kreativni peskovnik), predstavll tudi Google. Na tak način se je Google pri nas predstavljal prvič, prvič pa so v Sloveniji ob tej priložnosti predstavili tudi znamenita Google Glass očala in YouTube Ads Leaderboard, ki je prav na Zlatem bobnu doživela premiero na območju osrednje in Vzhodne Evrope.

 

“Za predstavitev na Zlatem bobnu smo se odločili, ker nam kot največji oglaševalski festival v tem delu Evrope omogoča, da množici udeležencev iz sveta oglaševanja, kreativnih industrij in medijev v živo prikažemo, kako lahko kreativne tehnološke in vsebinske možnosti platform Google in predvsem YouTube uporabijo za povsem nove načine ustvarjanja zgodb blagovnih znamk ter tako vzpostavljajo drugačno interakcijo z javnostjo,” je povedala Metka Svetlin, Marketing Manager Google Adriatics. Kako dobro jim slednje uspe, pa prikazujejo prav YouTube Ads Leaderboard, lestvice kreativnih oglasov, ki so najbolj pritegnili pozornost uporabnikov v posameznem mesecu. Na lestvico se oglas uvrsti na podlagi algoritma, ki upošteva prikaze videa z oglasom (plačane in organske), ter koliko videa si je uporabnik ogledal. 

 

Zlati boben sta obiskala tudi Mike Glaser, tržni vodja za Google Creative Partnerships in Mailine Swildens, vodja kreativnih storitev družbe YouTube & Google za Južno Evropo, Bližnji vzhod in Afriko. Slednja je na predavanju z naslovom “YouTube The Digitoral Era: Kako ponovno izumiti zgodbo” spregovorila o tem, kako na novo zastaviti grajenje zgodb za ljudi v z internetom združenem svetu, zakaj moramo ponovno razmisliti o strukturi in vsebini zgodb, ki jih ustvarjamo, kateri so ključni elementi, ki nam pomagajo graditi interakcijo z občinstvom, in česa se lahko naučimo iz kreativne skupnosti YouTuba o ustvarjanju vsebin, ki ujamejo domišljijo gledalcev. “Navdušujejo me različni načini kombiniranja tehnologije in kreativnosti, ki potrošnikom na nove in presenetljive načine ponujajo edinstvene, uporabne in osvobajajoče izkušnje. In prav Youtube je edinstvna platforma za pripovedovanje zgodb, saj publika Youtuba niso pasivni, temveč zainteresirani gledalci, celo strastni oboževalci,” je pojasnila Mailine Swildens.

 

Mike Glaser, ki vodi skupino tržnikov, tehnologov, kreativcev in producentov z vizijo iskanja novih načinov komuniciranja tržnih znamk na medijih in platformah podjetja Google, pa je na predavanju predstavil Googlovo iniciativo Art, Copy & Code. “Lahko rečemo, da smo sredi kreativne revolucije, ki jo poganja tehnologija. Programska koda je postala prav tako pomemben del procesa v oglaševanju, kot sta oblika in beseda, rezultat pa so kampanje, kot jih še nismo videli. Ustvarjamo nove načine povezovanja znamk s potrošniki in z vsakim partnerstvom doslej nam je uspelo nekaj, kar ni še nikomur: nov način uporabe tehnologije, nov način dostave, nov način pripovedovanja zgodbe. Ni lahko doseči, da ti projekti delujejo v realnosti, zato moramo vedno iskati kreativne rešitve za edinstvene izzive,” je opisal Mike Glaser, ki je, med drugim, vodil partnerske projekte z znamkami Nike, Electronics Arts in Burberry.

 

Pravo doživetje znamenitega Googlovega delovno-zabavnega vzdušja pa je obiskovalcem Zlatega bobna nudil Google Creative Sandbox. Na razstavnem prostoru v preddverju Grand hotela Bernardin so obiskovalci lahko preizkusili Google Glass očala, pošijali Burberry poljubčke in se tako v živo spoznali z enim od Art, Copy and Code projektov ter si nadeli in preizkusili Android ure. S pomočjo naprave Cardboard, sestavljene iz kartona, plastičnih leč, magnetov, elastike in telefona Nexus 5, so se lahko odpravili na virtualni sprehod, podprt z Google Street View storitvijo, ljubitelji iger pa so se za dnevno nagrado, tablico Nexus 7, borili z igranjem SuperSync Sports.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.