Last minute počitnice: da ali ne?

Z razvojem informacijske tehnologije in spletnih rezervacijskih sistemov lahko počitnice rezerviramo preko interneta v kateremkoli trenutku.

Potovalne odločitve so vse bolj kratkoročne, pogosto se odločimo tik pred samim potovanjem. Ali torej rezervirati počitnice tik pred odhodom ali ne, kdaj in na kaj moramo biti pozorni?

 

Kaj sploh so last minute ponudbe?

Last minute ali zadnji trenutek, tudi zadnji hip, zadnja minutka ali zadnja minuta, je ponudba, ki jo organizator potovanj objavi v kratkem času pred predvidenim odhodom. Ponavadi gre za ponudbe, ki so razpisane 14 dni ali manj pred začetkom potovanja. Poznamo tudi akcijske, znižane ponudbe, ki so lahko razpisane kadarkoli, največkrat do šest tednov pred odhodom.

Nekatere agencije ponujajo tudi ultra last minute ponudbe, ki jih v glavni sezoni objavijo dan ali dva pred odhodom ali celo nekaj ur pred odhodom.

Tovrstna ponudba je povezana z neprodanimi zmogljivostmi organizatorja potovanj, največkrat gre za neprodane sedeže na čarterskem poletu, ki pomenijo manjši skupni zaslužek ali celo izgubo organizatorja, zato se ta poveže s hotelirji in svojimi lokalnimi predstavniki ter poišče znižane cene za sobe v hotelih. Po drugi strani gre tudi za ostanke hotelskih kapacitet, ki so včasih nižje kakovosti.

 

Fortune, rulete, asi itd.

Poleg ponudb, pri katerih vemo ime in lokacijo hotela vnaprej, poznamo tudi t. i. »fortune«, »rulete«, »ase«, »sončke« ali »jockerje«, pri katerih imena hotela in pogosto tudi lokacije ne vemo vnaprej. Tu lahko dobite katerikoli namestitveni objekt, katerega kategorizacija ustreza vsaj obljubljeni (lahko je višja), nujno ni niti, da je iz kataloga organizatorja. Vendar bodite pozorni, nacionalne kategorizacije niso vedno pravo merilo kakovosti. Bolje je torej, da izberemo kakšno zvezdico več, da bomo zadovoljni s kakovostjo namestitve in drugih storitev (prehrane, postrežbe, …).

 

Kam in kdaj po last minute ponudbi?

Ponudbe v zadnjem trenutku ne obstajajo za vse destinacije. Praviloma so povezane s čarterskimi poleti, npr. grški otoki, Turčija, Španija s Kanarskimi otoki, Tunizija, Egipt, Italija, Malta, Bolgarija, Portugalska z Madeiro, Ciper, Maroko, Dominikanska republika, Kuba, Mehika, Maldivi, Kenija, Venezuela, Kapverdski otoki. Praviloma jih ni v primeru potovanj z rednimi letalskimi linijami in pri potovanjih.

In kdaj izbrati last minute počitnice, da boste res dobili za malo denarja dosti? Ko je manjše povpraševanje od ponudbe, torej v pred- ali posezoni. Malo ali skoraj nič je tovrstnih ponudb čez novo leto, pa tudi v času zimskih počitnic in velike noči.

 

In še nasvet

Če želite dobiti res dobro ponudbo, morate biti pripravljeni odpotovati z različnih odhodnih letališč, nekateri so se pripravljeni odpeljati tudi precej daleč. Priporočljivo je, da razmišljate o različnih destinacijah. Bolj kot vam je vseeno, kam greste, večja bo izbira. Planirani čas odhoda in trajanje potovanja naj bosta čimbolj raztegljiva, ne načrtujmo odhoda samo na nek določen datum.

 

Je torej nižja cena vredna tveganja? O tem odločate sami.

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.