LETOŠNJE ŠTUDENTSKE VOLITVE

Kot že tradicionalno na vsaki dve leti so tudi letos 26. in (po manjših fakultetah le) 27. oktobra po ljubljanskih fakultetah potekale volitve v upravne odbore študentskih organizacij ŠOU v Ljubljani.
Koga smo sploh volili?

Malo zakompliciran naziv predmeta volitev v nekoliko manj kompleksnem prevodu pomeni, da se je volilo študente, ki bodo na fakulteti vodili nekakšno izpostavo ŠOU v Ljubljani; ta izpostava je zadolžena predvsem za organizacijo čimbolj pestrega obštudijskega življenja na fakulteti. Predsednik (in na večjih fakultetah tudi podpredsednik) tega organa sta hkrati poslanca v Študentskem zboru ŠOU v Ljubljani; ta potem izvoli predsedstvo ŠOU v Ljubljani, nekakšno študentsko vlado.

Vrnimo se nazaj na fakultete, kjer so volitve potekale – ostali izvoljeni člani skupaj s predsednikom in podpredsednikom skrbijo za izvedbo projektov in vodijo vsak svoj ‘resor’ (npr. resor za šport in turizem).
Organizacija ima za svoje delovanje na voljo finančna sredstva iz naslova koncesijskih dajatev. Še več finančnih sredstev ima na voljo krovna organizacija ŠOU v Ljubljani in ravno to je bil domnevno eden izmed razlogov, da so pred dvema letoma te volitve spremljali številni zapleti med kandidati Neodvisne študentske mreže (NŠM – ‘modri’) in do tedaj vladajoče Samostojne akademske skupine (SAS – ‘oranžni’).

Zaplet se je zaradi kršitev aktov ŠOS končal z izbrisom ŠOU iz organizacijskih oblih ŠOS; po odpravljenih kršitvah so bile ponovljene volitve predsedstva ŠOU – mandat je dobil Jernej Štromajer iz NŠM, ki pa je predčasno odstopil in tako je nove volitve pričakala tehnična vlada z Aljošo Krdžićem na čelu.

Kdo se je letos boril za glasove študentov?

Na letošnjih volitvah sta nastopili dve bolj znani listi – SAS in Zbudi.se (‘rumeni’; med ‘stare’ jih prištevamo, ker naj bi bili neformalni nasledniki NŠM oz. ‘modrih’) -, ena večja ‘novinka’ (Nova alternativna študentska iniciativa – N.A.Š.I. – ‘zeleni’) in pa še manjše študentske skupine po posameznih fakultetah – npr. na Fakulteti za družbene vede (FDV) je bila to skupina Odprta fronta ali ‘rdeči’. Kot vidite, barvitosti na letošnjih volitvah res ni manjkalo.

Letošnje volitve na srečo niso postregle s toliko zapleti kot volitve pred dvema letoma; značilna zanje je bila za tovrstne volitve rekordna volilna udeležba (ki je znašala nad 20 %). Taka volilna udeležba pa realno študentskim predstavnikom še vedno ne daje legitimnosti, ki bi si je želeli oz. bi si je vsaj morali želeti.

Vseeno popolnoma brez zapletov tudi tokrat ni šlo – v javnost je v času volilne kampanje namreč prišel incident, ki se je zgodil na FDV-ju. V tem incidentu so predstavniku Odprte fronte poškodovali avto na način, da so ga prebarvali z napisi z žaljivo vsebino; predstavniki Odprte fronte so izrazili domnevo, da so za incident odgovorni predstavniki ‘rumenih’, s strani katerih naj bi bili ‘rdeči’ tudi sicer med kampanjo deležni različnih groženj.

Kakšni so letošnji rezultati?

Glede na začasne rezultate volitev lahko zaključimo, da je letos volitve dobila skupina, ki doslej ni obstajala niti na ravni ŠOU v Ljubljani niti na splošno v študentskem organiziranju (torej ‘zeleni’), na drugi strani pa sta dve do sedaj vodilni skupini, ki v okviru ŠOU v Ljubljani delujeta že vrsto let (‘oranžni’ in ‘rumeni’; slednji torej nekdanji ‘modri’), doživeli enega največjih porazov v zgodovini te organizacije.

Rezultati so res šele začasni, zato pri številu ‘stolčkov’ študentskih poslancev lahko govorimo le o predvidevanjih – tako naj bi skupina N.A.Š.I. dobila 28 poslancev, skupina Zbudi.se 7 poslancev in skupina SAS 5 poslancev. Ostali izvoljeni poslanci trenutno še ne spadajo v kvoto nobene skupine.

Na samih volitvah večjih kršitev ni bilo. SAS je vložil pritožbe zoper volitve na šestih fakultetah, senat jih bo obravnaval v ponedeljek in torek, 8. in 9. novembra, (zaključek redakcije je bil pred tem, zato o njihovi odločitvi še ni moč poročati). Predvidoma 10. novembra bo volilna komisija objavila uradne rezultate volitev – s tem bodo začeli teči roki za kandidature za predsednika in predsedstvo ŠOU, sklicana pa bo tudi konstitutivna seja Študentskega zbora. Novo predsedstvo bo izvoljeno predvidoma konec novembra.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.