Letošnji hit je kampiranje!

Iz leta v leto kampiranje postaja bolj in bolj priljubljeno. Včasih so se s prikolicami na dopust odpravljali predvsem manj premožni, danes pa v kampe zahaja veliko bogatašev, ki si na morju rezervirajo parcele kar za celo poletno sezono.

Če si želiš okusiti hit letošnje sezone, si privošči vsaj teden dni počitnic v naravi, na svežem zraku in pod milim nebom. Vsi, ki okusijo kamp počitnice, se v ta dopust preprosto zaljubijo. Poskusi!

Zakaj kamp prikolice?
Te počitniške prikolice so primerne predvsem za tiste nekoliko bolj razvajene oz. za družine z majhnimi otroki. V prikolici imaš vse, kar potrebuješ, od postelj do kuhinje, celo stranišča. V prikolici imate stvari vedno na svojem mestu, hkrati pa je odlična za shranjevanje vse osebne in kamp opreme. Seveda pa so si ti enoprostorski bivalni prostori med seboj zelo različni. Obstaja zelo veliko različic, le vprašati se morate – kaj si v prikolici želite imeti.

Čar kampiranja
In kaj ljudi najbolj »vleče« k kampiranju? Velika večina bi se strinjala, da je dopust na svežem zraku, v naravi nekaj najlepšega. Če kampirate na lepem mestu, se zjutraj zbudite s pogledom na morje, zvečer gledate sončni zahod, tekom dneva pa poslušate šumenje morja in gledate veličastne ladje. Poleg tega ne zabijate časa s pospravljanjem in gledanjem televizije, temveč se zares posvetite ljubljenim osebam, s katerimi zvečer tudi kaj okusnega spečete. Seveda pa vas lahko na morju preseneti tudi kakšna grda nevihta, v kateri vam ne preostane drugo, kot da se v šotoru ali prikolici zabavate na svoj in edinstven način. Temu ljubitelji takšnega dopustovanja pravijo drugi čar kampiranja.

Kuhanje v kampu
Kljub temu, da smo pri kampiranju navajeni na preproste stvari, pa ne smemo pozabiti na osnovno in najbolj pomembno – kaj in kje bomo kuhali!

Če boste upoštevali spodnje nasvete, boste svoje počitnice v kampu preživeli brez neprijetnosti.
1. Prostor za kuhanje, če je le mogoče, namestite v senci, saj znajo biti poletni dnevi peklensko vroči.
2. Hrana naj bo v senci in dobro hlajena, zato vse hladilne naprave nastavite v senco in preverjajte temperaturo hladilnika, da se hrana ne bi pokvarila.
3. Ko boste pojedli, čim prej operite posodo – hrana se s časom zasuši, po njej pa se »pasejo« tudi neljubi insekti.
4. Takoj po kuhi odstranite smeti z mesta kampiranja, saj so le-te prava »poslastica« za insekte ter druge neprijetne »obiskovalce«.

Pozitivne strani kampiranja
NARAVA
Skoraj vsak je že kdaj preživel noč na prostem in vsak zna ceniti lepote narave. Ne glede na to, ali so to gore ali morje, gozd ali kakšen drug kotiček v naravi, prav vsem so skupni neprecenljivi zvoki narave, en in edinstven vonj ter nepozabni pogledi.

ŠPORT
Le kdo si ne želi na dopustu napolniti »baterij« s športnimi podvigi? Kampiranje ponuja mnoge oblike rekreacije – od tenisa, teka, mini golfa, surfanja, plavanja, igranja odbojke na mivki in še in še. Vse to in še več kamp ponuja na enem mestu.

UDOBJE
Za udobje poskrbiš lahko točno tako, kot si želiš. Če ti v šotoru ne ugaja spanje na trdih tleh, si danes lahko omisliš razne blazine in vzglavnike, ki bodo poskrbeli za udoben spanec. V večje šotore lahko namestite tudi prave omare, ki so namenjene za kampiranje, skratka danes je možno prav vse.

HRANA
Kuhanje je prav nekaj posebnega. Predvsem se večina poslužuje žara, s katerega imajo jedi prav poseben okus. Za mediteransko piko na i pa v naravi naberite sveža zelišča ter jih pametno kombinirajte z jedmi.

Smo te prepričali? Nikar ne oklevaj, kampiranje je edinstveno dopustovanje, ki v vsakem človeku pusti svoj pečat. Poskusi – ne bo ti žal!

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.