S kolesom na dopust!

Si se tudi ti naveličala povsem običajnega poletnega dopustovanja? Vlak, letalo, avto, ladja, … Vse to je tako običajno in nezanimivo, skoraj že povsem dolgočasno.

Če si bolj pustolovske narave in ti kondicija ne dela pretiranih težav, si pravi/-va za kolesarski podvig. Predlagaj to počitniško idejo fantu, prijateljem, znancem in se skupinsko podajte novim izzivom nasproti. Vse skupaj zna biti prav zabavno, ampak ne pozabite, pot načrtujte in se nanjo podajte pripravljeni.

Načrt poti
Pot, na katero se podajaš, mora biti skrbno načrtovana. Načrt pripravite skupaj s celo kolesarsko »posadko«, saj vedno velja, da več glav več ve. Točno od ure do ure, z rezervnimi plani, si začrtajte postanke in tako pripravite točen in predvsem natančen načrt potovanja. Če bo pot nekoliko daljša, boste morali tudi prenočiti, zato je pametno, da kakšno prenočišče tudi vnaprej rezervirate. Potrebovali boste predvsem dober zemljevid, priporočljiv pa je tudi kakšen priročnik, saj si boste na poti ogledali tudi kakšno znamenitost.

Kaj potrebuješ?
Najbolj pomembno je, da pot skrbno načrtujete in se nanjo zares dobro pripravite, saj se vam v nasprotnem primeru na poti zna zgoditi kaj nevšečnega. Potrebujete predvsem brezhibno kolo, ki naj ga obvezno pregleda serviser. Ta vam bo zagotovil, da imate dovolj dobre zračnice, zavore in mehanizem, ki vam na dolgi poti ne bo zatajil. Zelo priporočljivo je tudi, da ima kolo nekaj opreme, ki jo na taki poti štejemo kar pod obvezno. Torej ne smete pozabiti na pihalko, kolesarski dres, primerno obutev, čelado, zaščitno vetrovko ter luč. Ker pa se s kolesom odpravljate na dopust, potrebujete tudi nekaj oblačil in drugih dopustniških stvari. Hm, kam spraviti toliko prtljage? Pri ekstremnem dopustu se morate zavedati, da s seboj ne potrebujete toliko oblačil, saj boste veliko časa preživeli na kolesu. Seznam potrebščin skrčite na minimum, pri čemer pa nikar ne pozabite na kakšen rezerven kolesarski dres, zadostno količino tekočine ter najnujnejša zdravila, ki jih potrebuje vsak dopustnik.

Za dober dopust = najpomembnejša …?!?
Ste uganili? Za super počitnice in nepozabna doživetja je najbolj pomembna predvsem super družba. Ker pot ne bo lahka, okoli sebe potrebujete ljudi z močnim karakterjem in ljudi, ki ne bodo podlegli že prvi težavi. Prijatelje seznanite z možnimi zapleti ter načrt prilagodite vsakemu posamezniku, ki se bo z vami odpravil na pot. Nekaj dni pred odhodom se še enkrat dobite, plan še enkrat preglejte in se ga kasneje točno držite.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.