LIFFe v Kinoteki

Med 9. in 20. novembrom se v Ljubljani, pa tudi drugje po Sloveniji odvija največji filmski praznik pri nas, Ljubljanski mednarodni filmski festival – LIFFe. V okviru LIFFa bosta v Kinoteki na sporedu dve izjemni retrospektivi. Kulturi obiskovanja kina se bomo poklonili z retrospektivo Film gre v kino, s katero še naprej praznujemo 20. obletnico Slovenske kinoteke, skozi nekaj ključnih filmov pa bomo spoznali tudi opus enega najpomembnejših poljskih cineastov, Jerzyja Skolimowskega.V času LIFFa vas v kino(teko) s posebno akcijo vabimo tudi mi. Med 9. in 20. novembrom se v najbolj filmski klub, Kinopolis, ki vam omogoča, da filme (v kinu!) gledate za vsega dva evra, lahko včlanite s kar 50-odstotnim popustom.


Kinoteka 20!: Srebrno platno Vlada Škafarja
Ob praznovanju 20. obletnice smo prostor na kinotečnem platnu novembra in decembra rezervirali tudi za tiste, ki so v preteklih dveh desetletjih kreirali kinotečni program. V petek, 25. novembra, si boste tako lahko ogledali tri filme po izboru prvega vodje programskega oddelka Slovenske kinoteke, režiserja Vlada Škafarja.  


Nagrada revije Ekran & Nagrada Darko Bratina

Poklon vizijiV torek, 8. novembra, ob 20. uri bo v Kinoteki potekala podelitev priznanja revije Ekran. Podelitvi bo sledila projekcija filma Fitzcarraldo (Werner Herzog, 1982) po izboru Matica Majcna, dobitnika priznanja za izstopajoče dosežke.Kolegi iz goriškega Kinoateljeja vsako leto podelijo Nagrado Darko Bratina. Poklon viziji, katere cilj je opozarjati na izjemne filmske ustvarjalce iz širšega sosedskega družbeno-kulturnega prostora. V sredo, 26. novembra, ob 19. uri tako ne spreglejte posebnih projekcij in pogovora z letošnjim nagrajencem, hrvaškim cineastom Daliborjem Matanićem.


Dolge novembrske večere vam bomo v Kinoteki krajšali tudi z obilico drugih filmsko obarvanih dogodkov. Na sobotnih matinejah vam bodo do konca leta družbo delali junaki iz Miyazakijevih animejev, to soboto, 5. novembra, ob 20. uri pa vas Združenje filmskih snemalcev (ZFS) vabi na projekcijo filma Veliki Lebowski (Joel Coen, 1998), ki jo bo uvedel direktor fotografije Lev Predan Kowarski. Na večeru Društva slovenskih režiserjev (DSR) Režiserji v dialogu bosta v sredo, 23. novembra, ob 21. uri svoji režijski poetiki soočila Damjan Kozole inOgnjen Sviličić. Konec novembra pa se bo Kinoteka odela v mavrične barve: za dober teden dni bo kinotečno platno zavzel najstarejši filmski festival pri nas, 32. Festival LGBT filma.


Podrobnejši spored najdete na www.kinoteka.si, na spletu pa lahko prelistate tudi novi Kinotečnik.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.