Limone

Verjetno si že slišal/a pregovor: Če ti življenje ponudi limone, si iz njih naredi limonado=)

Zakaj nebi  tako ˝čudovitega˝sadeža koristno uporabil?

Limona  je drevo iz  rodu Citrus in njegov  sadež. Drevesu pravimo tudi limónovec. Je plod davnega križanja , verjetno med  pomelom in  citronom, a že  stoletja  uspeva kot samostojno drevo, ki se razmnožuje s  potaknjenci  in cepljenjem.

Limona je zelo razširjena po vsem svetu in je ena izmed najstarejših sadnih rastlin. V obilju raste v Mehiki, Maleziji, Šri Lanki, Indiji in severovzhodni Aziji, kjer naj bi limonovci tudi prvotno uspevali. V današnjem času je limona nepogrešljiva in uporabna tako v kozmetiki, gospodinjstvu, kuhinji kot zdravilstvu.

Že skoraj vsi vemo, da so limone zelo zdrave, saj vsebujejo ogromno vitaminaC, spodaj pa boš našel/  našla še nekaj pozitivnih učinkov limon:

-Limona naj bi bila zelo učinkovita kadar se ti kolca; Posesaj rezino limone, saj njena kislost deluje kot stikalo za zaustavitev krčev, umiri požiranje in dihalne vzorce

Mastni lasje; Mastni in težki lasje so lahko posledica preveč aktivnega delovanja lojnic, žlez v lasišču, kar je lahko posledica slabe prehrane ali bolezni.Limonin sok pomaga nadzorovati maščobo: Zmešaj sok 1 limone s skodelico vode in nanesi na mokre lase, pusti delovati nekaj minut in izperi.

Akne; Limonin sok lahko naneseš na mozolje, saj bo njegova kislina odstranila zunanjo plast kože, torej odmrle kožne celice, in odprla in očistila pore.

-Bojevnik proti raku; Ena od študij je pokazala, da imajo ljudje, ki redno pijejo črni čaj z rezino limone, manjšo verjetnost, da zbolijo za kožnim rakom.

-Deozorant; Limonin sok je učinkovit tudi kot dezodorant, saj se bojuje proti bakterijam, ki povzročajo vonj, in naredi pH vaše kože bolj kisel.

Nega rok; če si roke umažeš s smolo ali kakšnim drugim lepljivim sredstvom, ti bo limona v pomoč. Sadež prereži na pol ter podrgni po rokah, nato pa izplakni z vodo.

-Proti visokemu krvnemu pritisku;

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.