Ljubljana bo avgusta v znamenju Emone

V avgustu se bo Ljubljana spremenila v nekdanjo rimsko Emono. Rimsko vzdušje bo moč okusiti na več lokacijah in več prireditvah.

 

Emonec kot simbol Ljubljane – živi kip, 9.8.2014

Če boste v starem mestnem jedru srečali v zlato oblečenega Emonca, gre za živi kip zlatega Emonca. Ta bo mimoidoče opozarjal na 2000-letnico rimskega mesta Emona. Kopijo kipa si lahko ogledamo v Parku Zvezda, originalni kip pa so arheologi odkrili v bližini Kazine in priča o slogu oblačenja v nekdanjem rimskem mestu. Emonec je eden izmed prepoznavnih simbolov Ljubljane.

 

Srednjeveški dan na Gornjem trgu, 17.8.2014

Gornji trg bo na ta dan oživel z viteškimi dvoboji, srednjeveški dan pa bo obiskovalce preselil v nekdanje čase srednjeveške Ljubljano. Ogledali si boste lahko mečevanja vitezov, kako se izdela srednjeveški oklep, spoznali postopek tiska na repliki Gutenbergove tiskarne ali pa se preizkusili v mečevanju ali streljanju z lokom. Uprizorili bodo ulično igro s srednjeveško poroko in mečevanjem vitezov. Na stojnicah boste lahko kupili srednjeveške izdelke, se udeležili ustvarjalnih delavnic srednjeveških obrti in kaligrafije in si tako sami izdelali srednjeveški spominek.

 

Z Emoncema po obzidju Ljubljane, ulična predstava na hoduljah, 21.8.2014

Premožna rimska meščana se bosta sprehajala na hoduljah po mestnem središču in mimoidočim prikazovala običaje in način življenja v rimskih časih v mestu.

 

Ave, Emona, 22.8. – 24.8.2014

Gre za osrednji dogodek ob 2000-obletnici Emone, ki bo obiskovalcem ustvaril vzdušje nekdanjih rimskih časov. Kongresni trg bodo za tri dni preplavili predstavniki različnih slovenskih in tujih zgodovinskih društev. Tako bodo rimski legionarji prikazali svoje spretnosti ter vojaške formacije, rimski meščani bodo uprizorili ritual ob ustanovitvi Emone, uprizorilo bodo sodni spor in plese, gladiatorji se bodo spopadli za slavo itd. Pripravili so tudi ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle, kjer  boste lahko spoznavali lončarstvo in rimsko likovno umetnost, delovanje rimske vojske, rimsko medicino in še marsikaj. Na rimski tržnici boste lahko kupili izdelke obrtnikov ter se okrepčali v rimski taverni. 

 

Izkustveno potovanje po poteh antične Emone od Emonske ceste do Mirja: Emonska pot, 27.8.2014

Z interaktivnimi predstavami in delavnicami bodo obiskovalci odkrivali različne zgodbe povezane z rimsko Emono, doživeli utrip takratnega življenja in sodelovali pri različnih delavnicah ter igrah.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.