Ljubljana bo znova v znamenju dokumentarnega filma

22.3.-29.3.2012, Ljubljana

Festival dokumentarnega filma, ki bo letos v Ljubljani potekal že štirinajstič, vsako leto ponuja vpogled v produkcijo sodobnega dokumentarnega filma. Njegovo poslanstvo je, da vse bolj odločno posega v srž največjih družbenih in političnih problemov. Gre za nekakšen pregled najboljšega iz sodobne svetovne produkcije dokumentarnih filmov.

 

Bogat izbor filmov in še pestrejše spremljevalno dogajanje

Letošnji festivalski sklopi so tekmovalni sklop, aktualni in družbeno kritični sklop, miti, ikone in mediji, intimni portreti ter retrospektiva, zgodovinski pregled t.i. rockumentarca.

Tudi letos bodo podelili v sodelovanju z Amnesty rnational nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic, ki pripomore k ozaveščanju o nemočnih in odrinjenih na družbeni rob ter njihovemu razumevanju. V mednarodni žiriji bodo scenarist, režiser in montažer, ki deluje kot samostojni in neodvisni filmski ustvarjalec Filip Robar Dorin, novinar in prevajalec Igor Harb ter malezijski odvetnik in zagovornik človekovih pravic Yohendra Nadarajan, ki je v Amnesty International sodeloval kot član koordinacijskega odbora pri ozaveščanju o človekovih pravicah za azijsko-pacifiško regijo.

V sklopu spremljevalnega dogajanja se bo odvijala okrogla miza Peklenski scenarij: za in proti jedrski energiji, kjer bodo udeleženci soočili argumente za in proti jedrski energiji. Sledila bo okrogla miza z naslovom Iskanje čudežne rešitve za tradicionalne medije: od New Yorka do Ljubljane, kjer bo tekla razprava z gosti iz New Yorka o vlogi tradicionalnih medijev v času digitalizacije, njihovih strategijah in prihodnosti. Pripravili so tudi izkustvene delavnice za učence in dijake o afriških in azijskih slumih.

 

Tekmovalni sklop filmov:

  • Barzak (r:  Mantas Kvedaraviciu)
  • Fukušima: Nikogaršnja cona (r:  Toshi Fujiwara)
  • Mafrouza (r:  Emmanuelle Demoris)
  • Posebni let (r:  Fernand Melga)
  • Tahrir 2011: Dober, grd in politik (r: Ayten Amin, Tamer Ezzat, Amr Salam)

 

Podrobnejši program dogajanja in nakup vstopnic: http://www.fdf.si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.