Ljubljana je decembra čarobna

Ljubljana je v predprazničnem decembrskem času gotovo eno izmed najlepših mest v Evropi.

Ob Ljubljanici je postavljen niz stojnic s pestro ponudbo, kjer najdete ideje za domiselna darila, bogato je poulično in glasbeno dogajanje na več trgih. Skratka dogaja se veliko, na vsakem koraku in za vse generacije.

 

Praznični sejem ob Ljubljanici

Staro mestno jedro Ljubljane je decembra prijetno središče družabnega dogajanja v mestu. V praznično okrašenih, posebej za ta sejem oblikovanih zelenih hišicah, je pestra ponudba izdelkov, primernih za darila. Številne dobite lahko le tu, saj jih rokodelci v trgovinah ne prodajajo. Vse od kap, rokavic, šalov, modnih dodatkov, unikatnega nakita, torbic, slaščic in še kaj se najde tukaj. Ne manjkajo pa tudi izdelki domače in umetne obrti ter slovenskih dobrot, kot so med, žganje in raznovrstne slaščice.

K druženju s prijatelji pa vabijo gostinske hišice in stojnice s kuhanim vinom, čajem, likerji, vročo čokolado ter ponudbo klobas, jedi z žara in drugo ponudbo. Podobno kot domačini, ki se tukaj radi srečujejo z znanci, s katerimi se morda ne videvajo vsak dan, pa radi postojijo tukaj tudi turisti in opazujejo utrip mesta.

 

Dogajanje se začne s prazničnim prižigom lučk na prvo adventno nedeljo

Luči praznične osvetlitve se prižgejo na ta dan in praznični sejem na Bregu ter na Pogačarjevem trgu se začne.

Na Bregu pred Zoisovo palačo bodo tudi letos v predbožičnem času na ogled jaslice iz slame s figurami v naravni velikosti, ki so unikatno ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanje.

Pred Mestno hišo bo mimoidoče tudi letos pričakovala Dobra vila, ki izpolnjuje želje vsakomur, ki jo bo obiskal. Gre za projekt umetnika Zmaga Modica.

Letos bo na ogled še interaktivna instalacija Moonolith avtorja Martina Briclja Barage, ki je nekakšen spomenik luni in zvezdam. To je najnovejši dodatek k izvirni praznični okrasitvi Ljubljane, ki jo tradicionalno zaznamuje vesoljska tematika. Moonolith je ogromna temna krogla oziroma nebesna sfera, ki se odziva na človeško prisotnost in odslikava nočno zvezdnato nebo, luno in zvezde ter je poklon vsemu, iz česar je sestavljeno vesolje, temni tvari, praznini, vmesnemu prostoru, hitrosti, času in njegovemu minevanju. Instalacija bo interaktivno odzivna vsak dan med 17. in 19. uro. Ob njej se bo vsak dan odvijal spremljevalni umetniški program z ustvarjalnimi delavnicami na temo tehnologije, svetlobe in vesolja.

Vzdušje preteklih časov pa bodo na ljubljanskih ulicah pričarali lajnarji v tradicionalnih meščanskih nošah.

Čarobni gozd v parku Zvezda je tradicionalno namenjen najmlajšim. Tam bodo potekale ustvarjalne delavnice izdelovanja novoletnih okraskov, prijaznih do narave. 

 

Veselo na več trgih

Za glasbo so tudi letos poskrbeli na več trgih: Novem trgu, Pogačarjevem z domačim zabavnim glasbenim programom, na Kongresnem trgu bodo nastopili pevci in skupine popularne glasbe. Na Trgu francoske revolucije pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji rock glasbe. Posebno doživetje je tradicionalni božični koncert pred magistratom.  

Dogajanje se bo zaključilo z velikim silvestrovanjem na prav tako več trgih z raznovrstnim programom za vse generacije in okuse. Ob polnoči pa kot vedno sledi ognjemet z Ljubljanskega gradu, ki osvetli nebo nad Ljubljano in oznani začetek novega leta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.