December je čas obdarovanj

»Dar ne sestoji iz tega, kar je bilo storjeno ali podarjeno, marveč iz namena storilca ali darovalca.« (Seneka)

Umetnost obdarovanja

Obdarovanje velja za najboljši način izkazovanja prijateljstva, spoštovanja, zahvale, lojalnosti, pozornosti, izvirnosti in utrjevanja medosebnih vezi med ljudmi ter je staro toliko kot samo človeštvo. Z njim izkazujemo naklonjenost, hvaležnost, pozornost, lojalnost, izvirnost in ustvarjalnost.

Kot tako je obdarovanje pomembna prvina v medčloveških razmerjih. Poleg ekonomskega ima tudi simbolni pomen. Podarjeno izraža privrženost in osebnost oziroma naklonjenost darovalca do obdarovanca.

Obdarovanje je tudi stvar družinske tradicije in vrednot. Družine imajo različne navade, povezane s praznovanji in obdarovanjem. Darila najpogosteje podarjamo tistim, ki so nam blizu in nam veliko pomenijo. Nekateri znajo biti tudi preveč lakomni, pričakujejo in želijo veliko. Po drugi strani pa moramo darilo tudi sprejeti, pri čemer namesto oguljenih fraz zadošča le iskrena zahvala.

 

Najprej pomislite na obdarovanca

Preden se odločimo, kaj bomo nekomu podarili v dar, se postavimo v njegovo vlogo in pomislimo, kaj bi si želel, kako bi mu to koristilo. Šele s skrbnim izborom bomo pokazali, da je za nas pomemben, da smo si zanj vzeli čas in o darilu temeljito premislili. Pomislimo na njegove konjičke in življenjski slog. Vse bolj postajo priljubljena v vsakdanjem življenju uporabna darila.

 

Za okraševanje lahko uporabite predmete iz narave in vsakdanjega življenja

Pri okraševanju daril lahko uporabite razne suhe plodove, manjše storže, cvetove rož, posušene obročke limon in pomaranč, ki jih posušite sami doma na radiatorju, cimetove palčke, janeževe zvezdice, ovijte z rafijo ali drugo pisano vrvjo, dodate bršljan, suhe vrtnice, pobarvane z barvnimi spreji, in drugo. Uporaben je lahko tudi navaden časopisni papir, ki ga prelepimo, prebarvamo, okrasimo z raznimi dodatki. Če vam ostane veliko papirjev različnih barv, lahko iz tega naredite lepljenko.

Če boste uporabili pisan papir, ne pretiravate s trakovi, izberite le enega, ki naj bo bleščeč, da ne bo darilo preveč kičasto.

 

Razni domači izdelki

Darila lahko izdelate tudi sami. Taka imajo ponavadi posebno vrednost. Ideje boste našli v knjigah ali na spletu; najdite kakšen dober recept za domačo marmelado, liker, specite domače piškote ali še bolje več različnih vrst, podarite suho sadje ali čokoladice v lepo okrašenem steklenem kozarcu ali pisani papirnati škatli, naredite različne kise ali olja, domače čaje, morda celo šampon, milo, kopel, kremo ali kaj drugega. Lahko pa daste v steklen kozarec sestavine za pripravo piškotov, ga okrasite in zraven priložite recept za pripravo, kakšen modelček in podobno. Če znate plesti ali pa se zdaj tega učite, naredite za bližnje nogavice, rokavice, šal ali kapo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.