Predbožični izleti po Evropi: Steyr, Graz in Sutrio

V predbožičnem decembrskem času zadihajo številna evropska mesta na prav poseben način. Preberite, kaj lahko doživite in si ogledate v avstrijskih mestih Steyr in Graz ter italijanski vasi Sutrio.

Steyr – božični muzej, številne jaslice in prava Božična pošta

V avstrijskem mestecu Steyr si lahko ogledamo med drugim pravi Božični muzej. Ogledali smo si ga z doživljajskim vlakcem ter ob prijetni vožnji opazovali božične navade in obrede iz vsega sveta. Med drugim smo spoznali, kako ga praznujejo na toplem v Avstraliji. Zelo lepa je njihova zbirka punčk in hišic ter angelčkov. Na koncu smo se sprehodili še po klasičnem muzeju, v katerem si lahko ogledamo več kot deset tisoč božičnih okraskov iz različnih materialov, novoletnih jelk in adventnih venčkov ter drugega, kar spada k prazničnemu decembrskemu vzdušju. Na koncu smo lahko v prodajnem delu kupili božična darila, predvsem lokalne kulinarične in obrtniške izdelke, še posebej mikavne so njihove čokolade.

Čeprav se adventni sejem po velikosti ne uvršča med večje v Avstriji, pa v primerjavi z drugimi ni toliko skomercializiran, stojnice niso nabito polne z raznimi neuporabnimi predmeti. Adventne stojnice se nahajajo na več mestih in jih hitro prehodimo. Bogato je spremljevalno dogajanje. Pred mestno hišo lahko prisluhnete koncertu adventnih in božičnih pesmi, si ogledate predstavo Steyrer Kripperl zadnjega tovrstnega lutkovnega gledališča v Srednji Evropi. Po mestu hodijo in pripovedujejo zgodbe davnih časov nočni čuvaji. Lahko se zapeljete z muzejskim vlakom po najstarejši avstrijski ozkotirni železnici ali pa s starim poštnim avtobusom do Christkindla. Tu se nahaja znamenita cerkev in ob njej Božična pošta. Z lastno poštno številko A-4411 in uradnim imenom Božična pošta lahko odtod pošljete dobre želje svojim najdražjim. Odprta je le v adventnem času pa vse do praznika Svetih treh kraljev. Poseben pečat in znamke z motivi iz cerkvenega življenja se iz leta v leto spreminjajo in s tem privabljajo tudi številne filateliste.

V bližnjem župnišču smo si ogledali še zanimive mehanske jaslice, ki so dolgo veljale celo za največje tovrstne na svetu. Izdelal jih je Karl Klaud (1855–1939), ki je v začetku dvajsetega stoletja v mesto prišel iz Češke. Danes lahko občudujemo skoraj 300 figur v velikosti desetih centimetrov, izrezljanih iz lipovega lesa in oblečenih v oblačila iz naravnih materialov, ki ob pogonu oživijo in se pomikajo skozi biblično deželo.

V samem Steyrju je razstavljenih jaslic še več, mesto ima najbolj pestro zbirko jaslic iz različnih obdobij in materialov. Leta 1850 so prvič uprizorili božično zgodbo v jaslicah, ki so v resnici lutkovno gledališče. Danes si dobro uro trajajočo predstavo lahko ogledamo vsak dan med Miklavžem in Sv. tremi kralji. V začetku devetdesetih let so na osrednjem mestnem trgu postavili nenavadno, umetno drevo v obliki jaslic. Na reki Enns pa postavijo jaslice kar na splavu. V četrti Steinbach so zbrane jaslice z vsega sveta.

 

Graz – december je že kar peti letni čas

Nekaj posebnega je v adventnem času tudi mesto Graz, ki ga domačini radi imenujejo kar peti letni čas. Po vsem starem mestnem jedru nas k razvajanju vabi več kot deset prijetno oblikovanih adventnih tržnic. Med njimi se lahko sprehajate peš ali pa popeljete s posebnim adventnim cestnim vlakcem.

Največja posebnost mesta so jaslice iz ledu, ki v atrij Deželne hiše privabljajo številne obiskovalce od blizu in daleč. Ledene skulpture biblijskih likov v naravni velikosti ustvarja od leta 1981 umetnik Gert J. Hödl s svojo ekipo. Za izdelavo biblijskih figur porabijo okrog 50 ton ledu, vsaka od figur pa tehta približno 800 kilogramov, nekatere tudi po tono.

V bližnji Deželni hiši smo si ogledali še zanimivo razstavo ročno izdelanih jaslic iz različnih koncev sveta in pa velikanski adventni koledar na Mestni hiši, imajo pa celo Urad za božične pesmi. Za praznično vzdušje lepo poskrbijo z bogatim spremljevalnim programom, kot so adventno petje, koncerti gospelov, regionalni zbori in glasbene skupine, adventni sprehodi, povorka parkljev in še kaj se najde.

Čeprav smo adventno okrašeni Gradec obiskali že večkrat, kakovost ponudbe ne pada in je z leti le še boljša. Se pa z leti in približevanjem božiču povečuje število obiskovalcev. Poskusite kuhano vino ali punč, preste, medenjake in kupite kakšen umetniško oblikovan okrasek.

 

Sauerbrun – mestece božičnih dreves

V Avstriji je v adventnem času skoraj vsaka vas praznično okrašena, v osrednjem delu pa ima postavljenih nekaj stojnic, ki so središče živahnega dogajanja ob koncih tedna. Zelo lep je v tem času tudi manjši zdraviliški kraj Bad Sauerbrunn, ki v času adventa zasije na prav poseben način. To je namreč mesto božičnih dreves, ki nas spremljajo na vsakem koraku. Okrašena so na prav poseben način in vsaka unikatno. Pred pekarno nas je presenetilo božično drevo, okrašeno s prestami, pred igriščem za tenis s teniškimi žogicami, glasbeno šolo z notami in podobno.

Lesene, lepo okrašene adventne hišice s ponudbo lokalnih obrti in kulinarike so postavljene sredi zdraviliškega parka. Poglejte si še razstavo jaslic, otroci pa lahko pred parkom jahajo ponije in opazujejo lame. Odrasli pa se lahko podate po mestu z romantično kočijo. Na odru poteka ob koncih tedna v času adventa zabavni program za otroke in odrasle.

 

Sutrio – vas jaslic

Malce drugačno je predbožično vzdušje v italijanski vasi Sutrio, ki se nahaja nedaleč stran od slovenske meje in je bolje znano kot vas jaslic. Tako kot večina krščanske Evrope tudi mesta in vasi v Furlaniji in Julijski Krajini zaživijo v znamenju božiča. Čeprav morda manj bogato, bleščavo in razkošno kot v Avstriji, pa vseeno praznično, doživeto in morda za nekatere okuse celo bolj pristno.

Sutrio se vsako leto decembra spremeni v čarobno zgodbo praznika jaslic. Domačini po dvoriščih in trgih postavijo več deset jaslic, okrasijo celo vrata, okna, podboje, stopnišča, prazne podhode, prehode, mesta pod stopnišči in drugo. Tako lepo okrašene delujejo že skoraj pravljično, svoje pa pogosto doda še sneg ali celo megla. Tudi če nismo ljubitelji jaslic, so vredne občudovanja že zaradi mojstrske izdelave in številnih osupljivih podrobnosti. Jaslice in drugi okraski so namreč različnih oblik, velikosti in iz različnih materialov. Največ jih je iz lesa, ki ga je v okolici na pretek. Na ta način nadaljujejo bogato tradicijo gozdarstva ter nekdaj zelo razvite lesarske obrti in rezbarstva.

Z leti so se ustvarjalci lotili vse drznejših materialov in oblik ter dali domišljiji prosto pot. Tako so nastali okraski in jaslice s kvačkanimi podobami, papirnate, glinene, iz kamna, celo iz raznih semen in drugih materialov. Izdelovalce spodbujajo h kreativnosti z nagradami, ki jih vsako leto podelijo najbolj domiselnim. Vendar ustvarjalci niso le domačini, z leti je postalo postavljanje podob mednarodno, saj so razstavljeni tudi primerki iz drugih držav. Vsaka hiša želi pokazati kaj posebnega in zdi se, kot da tekmujejo, kdo ima lepše in izvirnejše. Največja zanimivost pa so velike jaslice v mestni hiši, ki jih je kar trideset let izdeloval in dopolnjeval obrtni mojster in spretni rezbar Gaudenzio Straulino (1905–1988), imenovan tudi Teno. To niso jaslice v dobesednem pomenu, ampak dajejo poseben vpogled v etnografsko tradicijo vasi, življenje, delo, navade in šege pokrajine ter ljudi. Posnemane so celo nekatere lokalne obrtne delavnice, kot so mlini, žage in luščilnik ječmena, ki z mehanskim gibanjem zobovja in orodja predstavljajo določene faze dela.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.