V hladnem se prileže toplo

Hladno vreme pomeni, da se je hladno pivo premaknilo z vrha lestvice najljubših pijač in so ga nadomestile kakšne druge pijače.

Kot pa se za december spodobi, naj bodo tudi pijače, ki jih postrežemo, malo bolj posebne. Predstavljam nekaj enostavnih variant, ki ne zahtevajo veliko truda in sestavin, a učinek je enako dober kot pri zapletenih koktajlih.

 

Kuhano vino: Idej in receptov zanj je ogromno. Kot se za pravega študenta spodobi, boste kupili najcenejše vino (po možnosti iz kartona ali plastenke) in za moje amaterske pojme je čisto dovolj dobro. Ko boste bolj pri denarju, pa boste lahko »uničevali« kakšna bolj kakovostna vina. Sestavine in osnove so nam vsem dobro poznane: vino (belo ali rdeče), voda, klinčki, cimet in sladkor. Razmerje voda in vino je odvisno – bolj »vodena« varianta je ena proti ena, nato pa seveda ustrezno zmanjšujte količino vode za močnejše variante. Da pa bo vino malo bolj posebno, mu lahko dodate tudi rum (belega ali domačega), pomaranče, limone, karameliziran sladkor, mandarine, vaniljev sladkor … Pogosta napaka, ki jo sicer verjetno vsi delamo je, da pri kuhanju vino predolgo pustimo vreti – posledično izgublja alkohol –, zato je najbolje, da ga pustimo na štedilniku samo toliko, da skoraj zavre.

 

»Apfelstrudel«: Ne govorim o sladici naših babic, ampak o »tekoči« varianti. Zadeva je precej enostavna. Segrejemo jabolčni sok in mu vročemu dodamo Malibu (alkohola ne segrevamo, saj izhlapi) in ščepec cimeta. Dobili boste pijačo, ki je zelo podobna jabolčnemu zavitku. Razmerje med Malibujem in sokom je dva (sok) proti ena (Malibu). Zadeva je sicer zelo sladka in je načeloma precej ženska pijača.

 

Vroča čokolada z likerjem: Kako pripraviti vročo čokolado, ne bom razlagal. Naredite si jo po svojem okusu, nato pa dodajte le še alkoholno pijačo. Mogoči kandidati so različni likerji, čokoladni kot najbolj očiten, dobri so tudi beli rum, kavni liker (kava in čokolada se odlično dopolnjujeta) in drugi.

 

Vroče zlato: Nekje sem prebral, da naj bi bila to pijača rudarjev. No, vsekakor je zadeva enostavna in zanimiva. Potrebujete Amaretto (sladek liker), pomarančni sok in cimet (palčka). Razmerje je ponovno ena (Amaretto) proti dva (sok). Sok segrejemo, mu dodamo Amaretto in premešamo s cimetovo palčko oziroma dodamo ščepec cimeta v prahu. Serviramo v visokem kozarcu.

 

Irish coffee: Klasika težkih juter, ko potrebujete nekaj več v svoji kavi. Vroči kavi dodate Baileys. Količina po vaši želji oziroma glede na to, kako težko jutro je bilo.

 

Mexican coffee: Ponovno enostavno in ponovno za težka jutra. Kavi dodate tekilo – količina spet poljubna. Dobro jutro po mehiško.

 

Jamaican coffee: Kavi dodamo rum (belega), malo vode, sladko smetano, vse skupaj premešamo in po vrhu dodamo stepeno smetano.

 

Idej je seveda še ogromno – sami jih boste verjetno našli še veliko – zmeraj pa vam seveda ostane tudi eksperimentiranje. Večina obstoječih pijač je nastala na tak način.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.