Ljubljana med finalisti za nagrado zelene prestolnice Evrope 2015

Ljubljana je ena izmed štirih finalistov za nagrado zelene prestolnice Evrope 2015. Evropska komisija je v ožji izbor vključila tudi britanski mesti Bristol in Glasgow ter belgijski Bruselj.

Nagrado vsako leto prejme mesto, ki je vodilno na področju okolju prijaznega mestnega življenja.

Kot so sporočili iz Bruslja, bodo finalisti 24. maja žiriji, ki jo sestavljajo predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta, Odbora regij, Evropske agencije za okolje, lokalnih oblasti za trajnostni razvoj, konvencije županov in evropskega urada za okolje, predstavili svojo vizijo, potencial, da postanejo vzor drugim mestom ter svojo komunikacijsko strategijo.

Končna odločitev žirije, katero mesto bo prejelo naziv zelene prestolnice Evrope za leto 2015, pa bo znana 14. junija v Franciji na uradni podelitvi nagrade, ki jo bo gostila trenutna zelena prestolnica Evrope, Nantes.

Do danes je nagrado za zeleno prestolnico Evrope prejelo pet mest: Stockholm leta 2010, Hamburg leta 2011, Vitoria-Gasteiz leta 2012, Nantes leta 2013 in Koebenhavn leta 2014.

Nagrado podelijo mestu, ki prednjači po okoljski prijaznosti mestnega življenja. Najprej odbor strokovnjakov oceni mesta glede na 12 okoljskih kazalnikov, potem pa žirija ovrednoti, v kolikšni meri mesta dosegajo visoke okoljske standarde, njihovo zavezanost trajnim in ambicioznim ciljem za nadaljnje izboljšanje varstva okolja in trajnostni razvoj ter v kolikšni meri lahko ta mesta delujejo kot vzor drugim in spodbujajo najboljše prakse v drugih evropskih mestih.

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.