Otvoritev KIS EPM Maribor 2013 v znamenju mladih

Prvo pomladansko sonce je posijalo na Trg Leona Štuklja 2, kjer se je trlo mladih športnikov.

Danes se je od 13.00 ure dogajalo, saj je potekala otvoritev Kulturno-informacijskega središča (KIS) EPM Maribor 2013. Zasnovana je kot prostor za mlade, mlajše in mlade po srcu, kjer so na enem mestu zbrane vse informacije o mladinskih organizacijah, mladinskem delovanju, programih in projektih EPM Maribor 2013 ter evropskih institucijah.

 

Športno društvo Grabit so Trg Leona Štuklja spremenili v parkour poligon, izvajali so trike, salte in akrobacije. Pridružili so se jim še mojstri na slacku – Slacklionsi, ki so mimoidočim jemali dih z akrobacijami visoko v zraku in ravnotežjem. Monotheisti so se z monocikli podili po trgu, skaterji društva Madness pa so zavzeli prostor z trik tip kontestom. Zdrava zabava je prikazala, kako iz starega kolesa nastane MBajk, Evropski kulturno tehnološki center Maribor pa je mimoidoče navduševal z eksperimenti – bruhal je vulkan, sedeli smo na žebljih. Svoj pečat je na steni KIS-a EPM Maribor 2013 pustil mlad grafitar iz Maribora Teo Ivančič z umetniškim imenom Teoson, ki je ves dan risal EPM grafit. Ob 18.00 uri je Tjaša Arko iz Slovenske filantropije otvorila razstavo »Sem prostovoljec in se …« v okviru katere je predstavljenih 9 intervjujev z 11 prostovoljci, ki aktivno prostovoljijo v Mariboru. Razstava je nastala v okviru projekta »Vsak mlad je lahko dober prostovoljec«, ki je sofinanciran s strani Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.

 

Razstavo »Razsnovljen« mladega umetnika Matije Bobičića v organizaciji EPM Maribor 2013 in Znanstveno raziskovalnega združenja za umetnost, kulturno-izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA je ob 19.00 uri uradno otvorila Sara Sorger, vodja pisarne Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 in povedala: »Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 se zaveda, da umetnost širi obzorja, da spodbuja h globljemu razmišljanju in da v umetnosti je moč. Z odprtjem Kulturno informacijskega središča EPM Maribor 2013 so se na široko odprla vrata mladim kreativnim umetnikom, da razstavijo svoja dela. Hkrati pa s tem želimo mladi publiki približati umetniško izrekanje njihovih vrstnikov.  EPM spodbuja mlade ustvarjalce in jim omogoča, da prav v letu Evropske prestolnice mladih dobijo svojo prvo priložnost predstaviti »mladinsko« kulturo širni publiki.«

 

Žiga Dobnikar, kustos prve otvoritve v ciklu razstav mlajših umetnikov in prve samostojne razstave Matije Bobičića, povedal, da je Bobičić »obetaven predstavnik mlade generacije slovenskih slikarjev. Ampak je za to generacijo precej atipičen. Izogiba se sliki, ki nosi izrazito medijsko ikonografijo, ki referira podobe množičnih medijev in podobe iz popularne kulture. Na svojih ekspresivnih platnih slika izrazito subjektivne in intimne vizije.«

 

V letu Evropske prestolnice mladih si želimo še posebej izpostaviti mlade slovenske ustvarjalce, jih vzpodbujati in jim nuditi priložnost predstavitve širši javnosti, zato bo razstavišče KIS EPM Maribor 2013 odprto skozi vso leto, kamor ste vsi vljudno vabljeni, da soustvarjate!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.