Ljudje odhajajo v tujino

Veliko ljudi vidi nove priložnosti za delo in preživetje izven Slovenije. Ali je doma res tako težko? Predvsem mladi so trenutno izpostavljeni težki situaciji, ki jih vodi v to, da razmišljajo o odhodu v tujino.

Ali je v Sloveniji res tako težko dobiti službo? Kaj se dogaja z mladimi? Jih res tako veliko beži v tujino? S tem pa v tujino bežijo tudi strokovnjaki z različnih področij. Vendar ali se bodo le-ti vrnili nazaj? Danes je temu res v večini primerov tako. Mladi dokončajo študij v Sloveniji in iščejo zaposlitev izven države, saj je situacija doma trenutno zelo neugodna. Veliko mladih se že po srednji šoli odloči, da bodo odšli študirat v tujino. Tja jih vleče predvsem želja po zaslužku in uspehu. 

Vedno bolj pa je v ospredju tudi to, da iz Slovenije odhaja vedno več strokovnjakov z različnih področij. Beg možganov namreč pomeni odhajanje oziroma izseljevanje izobraženih ljudi. Ta „beg“ postavlja resno vprašanje o tem, kaj jih motivira oziroma sili k odhodu v tujino. Po podatkih, ki se beležijo, slovenski državljani pospešeno zapuščajo Slovenijo. Vendar kaj storiti, da bi jih obdržali v Sloveniji? Mogoče ustvariti stimulativno okolje, v katerem delujejo? 

Po znanih podatkih je med odseljenimi največ visoko izobraženih, magistrov in doktorjev znanosti. Mnogi menijo, da gre le za začetni odhod in da se bodo vsi ti vrnili nazaj v Slovenijo. Vendar ali je temu res tako? Najbolj so na udaru ravno študentje, saj si želijo po končanem študiju hitro dobiti svojo prvo zaposlitev. Doma ravno ne gre tako hitro, zato mnogi iščejo informacije o nadaljnjih možnostih šolanja ali dela v tujini. Študentje delo v tujini dobijo hitro, saj so prilagodljivi in želijo izkoristiti vsako priložnost za zaslužek. Ko pa so enkrat v tujini, se jih večina ne vrne več nazaj. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.