Magisterij ali doktorat

Young female researcher working in a real laboratory analysing experimental samples.
Foto: Ladanifer iz iStock

Po bolonjskem sistemu se kot podiplomski študij štejeta tako 2. kot 3. bolonjska stopnja, pri čemer 2. stopnja pomeni strokovni magistrski študij, 3. stopnja pa doktorskega.
Zanimanja za študij na 2. stopnji je veliko, saj samo diploma ne prinese 7. ravni izobrazbe, ki pa je pogosto pogoj za zaposlitev. Bolj množičen postaja tudi doktorski študij.

Podiplomski študij: 2. stopnja
Bolonjski proces je uvedel novo vrsto magisterijev, ki jih prej v slovenskem visokem šolstvu ni bilo. To so t. i. strokovni magisteriji. Tu študenti poglobijo znanje s prve stopnje in se pripravljajo na nadaljnje samostojno raziskovanje. Izobražujejo se za raziskovalno delo v stroki in nadaljevanje raziskovanja v okviru študija tretje, doktorske stopnje. Diplomant druge stopnje je pripravljen za nadaljevanje študija in samostojno raziskovanje na doktorski ravni ali za vstop na trg dela. Ta študij traja 2 leti in obsega 120 kreditnih točk.

Podiplomski študij: 3. stopnja
Zadnja, 3. bolonjska stopnja je bolj strukturirana. Doktorski študij je ohranil akademske standarde in raziskovalno orientiranost. Obsega 180 kreditnih točk in traja 3 leta. S predmetnikom študijskega programa se določijo vsebinska področja in kreditno ovrednotijo obveznosti, ki se lahko razporejajo v študijski in raziskovalni program posameznega študenta (skupinske oblike študijskega dela, skupinsko ali individualno raziskovalno delo).
Z zakonom je omogočeno, da se diplomanti starih študijskih programov lahko vpišejo neposredno v doktorski študijski program 3. stopnje. Če si diplomiral po starem programu, se lahko sicer vpišeš na podiplomski študij 2. stopnje, vendar ne pridobiš višje stopnje izobrazbe.

Izjeme
Izjeme k strukturi 3 + 2 + 3 (prva + druga + tretja stopnja) so študijski programi, ki izobražujejo za poklice, regulirane z direktivami Evropske unije, kot so magister farmacije, diplomirana medicinska sestra, diplomirana babica, zdravnik, zdravnik specialist, doktor dentalne medicine, doktor dentalne medicine specialist, veterinar in odgovorni projektant arhitekture 1, 2. Tu sta prva in druga stopnja združeni v eno stopnjo, ki traja 5 let. Diplomant dobi naziv magister stroke.
Izjema k izjemam je študij medicine, ki traja 6 let. Diplomant po zaključku študija dobi strokovni naziv doktor medicine, ki pa ni enakovreden znanstvenemu. Če želi diplomant pridobiti znanstveni naziv, mora vpisati doktorski študij, ki temelji na raziskovalnem delu in ne na usposabljanju za stroko.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.