Posojilo – odplačilo

V Sloveniji obstajajo le komercialna posojila za študij oz. krediti za študij.

V času študija poleg štipendij (državna, Zoisova in kadrovska), subvencij in drugih podpor, lahko zaprosiš za posojilo za študij. Najugodnejša so državna posojila, vendar so tudi komercialna posojila za študij nekoliko ugodnejša glede na obrestne mere in program odplačevanja.

Še ne dolgo je na voljo najem posojila prek Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije, kjer trenutno nimajo odprtega nobenega razpisa za študijske kredite. Le-ta se od običajne bančne ponudbe študentskih posojil razlikuje po tem, da je obrestna mera nekoliko ugodnejša in fiksna.

Posojilo – denar
Če štipendija ni dovolj, potem lahko zaprosiš za posojilo, to pa pomeni, da moraš denar, ki si ga izposodiš, v nasprotju s štipendijo, kasneje tudi vrniti vključno z obrestmi. S posojilom lahko kriješ šolnino, vpisnino, bivanje, prevoz in prehrano, študijsko literaturo, računalnik itd.
Da pa vam bodo odobrili posojilo, je pomembnih več pogojev. Na odobritev vplivajo starost, raven študija, kar pomeni, ali gre za dodiplomski ali podiplomski študij, tvoj status, kar pomeni, ali si redno vpisan ali pavziraš, ponavljaš, pomembni so tudi pripadnost univerzi, državljanstvo, socialno-ekonomski status družine itd.

Pred leti je bilo več možnosti, danes pa lahko dobite samo komercialna posojila v bankah. Najpogostejši pogoji za odobritev posojil pa so:
• prosilec posojila (polnoleten študent),
• namen posojila,
• dokumenti (osebni dokument, potrdilo o državljanstvu, davčna številka in potrdilo o vpisu oziroma študentska izkaznica),
• obrestna mera,
• znesek posojila,
• program odplačevanja (po koncu študija).

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.