Maturantski izleti

Park Guell in Barcelona, Spain.
Foto: MasterLu iz iStock

Maturantski izlet je neke vrste pika na i dijaškega življenja, ki na simbolični način zaznamuje konec najstništva.
Bil naj bi ena najlepših izkušenj v življenju vsakega dijaka. Razred se na izletu tesneje poveže, sprostijo se spone med učitelji in dijaki ter se napolnijo z vtisi neznanih dežel.

Maturantje so za
O maturantskih izletih kroži veliko zgodb. Mladi na njih gledajo kot na nekaj pozitivnega. Kot razloge navajajo priložnost za popolno sprostitev in »odklop« od vsakodnevnega življenja. Lepo se jim zdi, da te dneve preživijo v družbi sošolcev na drugačen način. Druženje, zabava ali spoznavanje novih krajev so tudi osnovni nameni takih izletov.
Nekatere turistične agencije so specializirane za tovrstne programe, druge se jih otepajo in jih zaradi slabih izkušenj in rizika ne želijo delati.

Zabave in alkohol v potokih
Pa smo pri zabavah, ki so najbolj »sporne«, zaradi alkohola seveda. Mladi priznajo, da alkohol teče v potokih. Ali res ali se malo tudi pretirava, resnica je verjetno nekje vmes. Na maturantskih izletih je alkohol bil vedno zraven, vendar je od spremljevalcev in programa izleta odvisno, kako in v kakšnih količinah ga bodo mladi uživali. Zadnja leta se je zaradi vandalizma, nesreč in pretiranega pijančevanja pokazalo, da potrebujejo mladi nadzor in usmeritev. Izlet naj bo do neke mere poučen, spremljajo naj ga učitelji, vendar mora biti poskrbljeno tudi za zabavo. Mladi se morajo zavedati, da se sedem dni z zelenim obrazom na izletu zagotovo ne bodo imeli dobro, prepovedovati alkohol pa je tudi nesmiselno. Če se kakšen dijak preveč napije, ga je treba nadzorovati, pospremiti v sobo in ga nadzorovati. To vlogo lahko odlično odigrajo tudi sošolci. Nikakor pa takega sošolca ne smejo bolj spodbujati k neprijetnostim ali se ponorčevati iz njega. Tu se lepo pokaže kolegialnost razreda.

Kako na izlete gledajo učitelji in starši
Že pred leti je ministrstvo na šole poslalo okrožnico, ki pravi, da lahko dijaki sami organizirajo tovrstne izlete v prostem času, vendar je šola v takem primeru dolžna o teh namerah obvestiti starše, da lahko ustrezno ukrepajo. Po besedah državnega sekretarja, šola maturantske izlete organizira kot strokovne ekskurzije, predvidene z izobraževalnim programom, v tem primeru je njena dolžnost poskrbeti za spremstvo. Namen maturantskega izleta je predvsem izobraževanje, za tiste, ki gredo zaradi zabave na izlet po svoje, pa šola ne odgovarja. Dijaki želijo dobiti od staršev dovoljenje tudi tako, da povabijo učitelje. Toda ti v takem primeru niso odgovorni zanje, saj gredo v svojem prostem času in ne v okviru šole.
Maturanti skupaj s starši naj ne gledajo pri izletih le ceno, ampak vsebino. Več izletov vključuje, manj je priložnosti za popivanje že čez dan. Smisel izleta je namreč tudi ogled znamenitosti, raziskovanje, iskanje zanimivosti, ki jih tujina ponuja. S tematskimi zabavami so mladi zbrani na kupu in jih je lažje nadzirati. Dijaki so skupaj in drug drugega spoznajo še v drugačni luči, tudi tisti, ki se prej niso.

Gremo …
Poleg vodnikov in spremljevalcev spremlja maturante tudi številčna animacijska ekipa, ponekod celo fotografi. Animatorji jim zapolnijo čas s tematskimi zabavami in športnimi aktivnostmi. Izredno pazljivi morajo biti pri tem, kakšno pogodbo sklenejo s turistično agencijo.
Ne smemo pozabiti na bonton, pravila lepega obnašanja in odgovornost za storjeno. Zabava naj bo »po pameti«. Hotelirji v primeru problemov in izgredov lahko osebe, ki se ne obnašajo primerno, celo v hotelu zavrnejo (»jih vržejo iz sobe«). Spet drugi zahtevajo visoke kavcije, za primer, če se kaj razbije ali poškoduje.
Pomemben je tudi način potovanja. Če je destinacija precej oddaljena, je vsekakor boljša (vendar dražja) letalska varianta. Več deseturna vožnja domov po več premalo naspanih nočeh zna biti zelo naporna.

Najbolj priljubljene maturantske destinacije:
• Španija, Barcelona in Costa Brava
• Grški otoki: Zakintos, Lefkas, Krf, Ios,
• Črna gora: Budva,
• Italija: Rimini, Sicilija, Toskana,
• Bolgarija.

NA MATURANTSKEM IZLETU – Na KRF na S(u)RF

Najsevernejši jonski otok je pravi grški biser, ki na majhnem ozemlju skriva čudovite zalive, tradicionalne vasice in prekrasne plaže. Kaj pa domačini? Kontrast, ki ga ni zaslediti nikjer drugje. Temperamentni ljudje, ko gre za šport in politiko, zelo umirjeni, ko gre za delo. Nič naj vas ne skrbi, če boste za pijačo čakali dlje, kot traja grški maraton. Krf že nekaj let velja za glavni poletni hit. Kako tudi ne – saj je pravzaprav soroden južni Dalmaciji in kot tak najbolj zelen, največji in ne tako peklensko vroč otok s številnimi peščenimi plažami. Homer ga je poimenoval otok prijaznih Feničanov; njegove ljubeznivosti pa je bil deležen že slavni grški junak Odisej. Dnevi na Krfu so polni animacije, športno-zabavnih aktivnosti in izletov (izlet z ladjico, grški večer, rajska plaža Glifada …), ki vam bodo razkrili vse skrivnosti otoka.

1. dan – Slovenija, Benetke, Plovba po Jadranskem morju, KRF
Dogajanje se je začelo že na ladji, kjer so nas animatorji in vodiči prav kmalu spravili pokonci. Dan plovbe je minil, kot bi mignil, in že smo bili na težko pričakovanem cilju. Krf nas je pričakal v vsej svoji lepoti, kateri smo vsi skupaj dodali še obilico dobre volje in pozitivne energije. Slišali smo že o vseh bistvenih znamenitostih otoka, se seznanili s preteklostjo in grško kulturo v stilu počasi, počasi in se, kot se za maturantski izlet spodobi, prešerno zabavali ob tematskih večernih zabavah in igrah na plaži …

2. dan – Red love party
Že v obvestilu o potovanju smo dobili namig, da naj s seboj vzamemo vsaj eno rdečo cunjo. »Ok, pa jo vrzimo v kovček!« smo si rekli in že skoraj pozabili, da jo imamo, dokler nismo prišli do trenutka rdeče. Danes bo RED LOVE PARTY, nam povedo naši vodniki in animatorji. Priprave so se začele kar takoj, ko smo se namestili v hotel. Kdo bo pokazal največ domišljije?! Le katera punca ima s seboj največ rdeče šminke? Zagotovo bo šla kot za med. Ali pa mogoče kakšno rdečo barvico, flomaster ipd. Če slučajno nimaš rdečega oblačila, še hitro v šoping! Proti večeru je bilo že skoraj vse rdeče! Obrazi so zažareli kot kuhani raki, roke so bile rdeče, oblačila ravno tako …

3. dan – GLIFADA
Če se ne motim, je bil ta dan edini, ko sem bil na zajtrku. Za večerjo smo morali prehoditi 120 stopnic, zajtrk pa je bil še nekaj metrov nižje, no, kar nekaj metrov se je pa muka izplačala, saj je bil razgled na zajtrku izreden, tik ob morju. Po zajtrku pa zares na pravo morje ter na najlepšo plažo Glifado. Peščena plaža, mrzlo morje, mivka vroča in ravno pravšnja za zakop vanjo.

4. dan – Preživljanje dnevov in noči; SIDARI, PALEKOSTRISA
Na skrajnem severu otoka smo opazovali mojstrovine narave ter se skopali v vseh barvnih zalivih. Naravnost čudovito. Večer smo preživeli v vlogi grških bogov, oblečeni v bele toge. Da ni bilo preveč vroče, je za ohladitev poskrbela tudi pena party.

5. dan – Aqualand in GRŠKI VEČER
Dan je bil namenjen nepozabni zabavi na bazenih in toboganih vodnega parka. Za dogajanje so vodniki in animatorji poskrbeli z izbiro Miss in Mistra Simpatija. Glede na to, da te voda vedno naredi pravega »lakotnika«, smo si zvečer privoščili pravo grško večerjo, z jedačo, pijačo, glasbo in plesom – sirtakijem.

6. dan – Izleti, ogledi, MESTO KRF
Ta dan smo si ogledali mesto Krf, pa tudi polotok Kanoni, Sissyno palačo ter palačo Ahillion. Večer se nam je vtisnil v spomin z Grafik party-jem ter glasbo, ki jo je samo za nas vrtel sam DJ Sylvain. Diskoteka je bila vsekakor premala za nekaj sto plesa željnih.

7. dan – Plovba nazaj
Kljub tako hitremu koncu najboljšega izleta, je bilo vzdušje na ladji veselo. Imeli smo pokop maturantskega izleta, svečano zaprisego ter podelitev diplom.

8. dan – Smo že doma
Ob šesti uri zjutraj so nas Grki zbudili: “Venice, Venice”, tja pa smo prispeli komaj čez uro. Po dolgem izkrcavanju smo se z avtobusom odpeljali proti Sloveniji.

V osmih dneh nekaj 1000 fotografij, tri ure video posnetkov, ki jih sedaj radi pregledujemo. Bilo je nepozabno, fenomenalno, nekaj najlepšega in najboljšega. Se že pogovarjamo, kdaj bomo kaj podobnega ponovili, če ne prej, gotovo na eni izmed postmaturantskih zabav.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.