Subvencionirana prehrana: da ali ne

Prav v mladosti je zelo pomembna uravnotežena, varovalna in varna prehrana, ki zagotavlja možnosti za zdravo rast in razvoj odraščajočega telesa in ima tudi velik psihološki pomen.

Neredno in nepravilno prehranjevanje mladih
Raziskave so pokazale, da se mladi prehranjujejo neredno, zaužijejo manjše število dnevnih obrokov od priporočenega in raje posegajo po raznih visoko kaloričnih prigrizkih. Pogosto opuščajo zajtrk, nekateri nimajo niti kosila, dopoldansko malico pa izpuščajo zaradi »slabe izbire« ter jo nadomestijo s sladkarijami in sendviči.

Brezplačne šolske malice so ukinjene
V šolskem letu 2008/2009 je bila uvedena brezplačna topla malica za vse srednješolce. Subvencionirala jo je država z namenom, da bi se dijaki prehranjevali v skladu s prehranskimi smernicami in zaužili priporočeno število dnevnih obrokov. Subvencija tople malice je znašala na dijaka 2,42 EUR, kar naj bi omogočalo pripravo ustreznega toplega obroka. Kot prednosti takega prehranjevanja strokovnjaki navajajo možnost zdravega in kvalitetnega obroka, zmanjšanje socialne neenakosti med dijaki, posredno pa se izboljšuje tudi preskrbljenost z določenimi hranili. Nekatere šole so se ob tem soočile s problemom ustreznega prostora za malice. Dijaki so nad odločitvijo vlade, ki je 100-odstotno subvencijo za dijaško prehrano ukinila, seveda razočarani. Novi zakon je uvedel subvencijo v višini dveh tretjin cene malice, tretjino pa bodo dijaki, ki ne izhajajo iz socialno šibkih družin, plačali sami. Šole imajo možnost, da posameznikom dodelijo dodatno subvencijo zaradi posebnih okoliščin, v katerih se učenec ali dijak znajde (dolgotrajne bolezni, smrt v družini, nenadna brezposelnost, naravne nesreče).

Mnenja dijakov o malicah
Kot slabost štejejo dijaki dejstvo, da se zaradi malice pouk zavleče v še bolj popoldanske ure, da vse šole nimajo primerne opreme za izvajanje malic (kuhinje in jedilnice). Enoličnost šolske prehrane je eden pomembnejših dejavnikov, ki lahko dijake odvrne od šolske malice. Zanimivi so rezultati raziskav, ki kažejo, da dijaki malice označujejo za koristno novost in da za družino pomeni prihranek. Zanimivo je, da jih več meni, da hrana ni dovolj okusna, pestra in raznolika ter ustrezno servirana. Če nimajo tople malice, pa pojejo na hitro sendvič, sadje, kruh, hamburger, čokoladice ali jogurt. Dijaki hodijo raje po malico v pekarne, lokale v bližini šole ali v restavracije s hitro prehrano

Skrb za pravilno in zdravo prehranjevanje se začne doma
Seveda je treba skrbeti za pravilno in uravnoteženo prehrano tudi doma. Da zjutraj ni bilo časa za zajtrk, »ker sem prepozno vstal«, ne sme biti izgovor. Kot tudi ne, da »tega pa res ne bom jedel za kosilo in si raje grem po hamburger«. Pazljivi morajo biti tudi tisti, ki se odločijo za vegetarijanstvo in se o tem ustrezno podučijo, da bo telo pravilno oskrbljeno z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.