MDDSZ odgovornost za neurejenost sistema pripravništva neodgovorno vali na študente

Kot napovedano smo se danes študenti in diplomanti s področja socialnega varstva zbrali na protestnem shodu, kjer smo zahtevali uresničenje pravic do pripravništva, kot zakonsko nujnega pogoja za delo v svojem poklicu. Na pristojno ministrstvo (MDDSZ) smo naslovili dve ključni zahtevi – kratkoročno: da se diplomantom »na čakanju na pripravništva« že od leta 2013 le to omogoči in dolgoročno: da se sistem socialnega varstva, in znotraj tega pripravništva, sistemsko preuredi tako, da bo finančno in organizacijsko vzdržen in bo mladim omogočal zaposlovanje v poklicih, za katere se izobražujemo. Namesto posluha smo od ministrice prejeli očitke; na stroko in podpornike se požvižga.
 
Na današnjem protestu se nas je zbralo okoli 450 – študentov in diplomantov Fakultete za socialno delo pa tudi drugih, ki si želijo poklic opravljati na področju socialnega varstva. Pri naših prizadevanjih so nas, poleg matične fakultete, podprli številni posamezniki in organizacije, npr. Socialna zbornica Slovenije, Skupnost centrov za socialno delo, Študentska organizacija Slovenije in njene organizacijske enote, Sindikat Mladi plus, Mladinski svet Slovenije, številni delodajalci s področja socialnega varstva in drugi posamezniki, ki delujejo na področju socialnega varstva v Sloveniji in tujini.
 
Spomnimo: Pripravništvo na področju socialnega varstva je obvezno za opravljanje strokovnega izpita, ki je pogoj za zaposlitev v socialnem varstvu. Volontersko pripravništvo je na tem področju zakonsko prepovedano, kar pa pomeni, da če sredstev za plačana pripravništva ni, se ta pač ne razpišejo. Tako je celim generacijam onemogočeno pridobivanje ključnega pogoja za vstop na trg dela na področju, za katerega se izobražujemo. Sedaj nekateri diplomanti že od aprila 2013 (ko je bil razpisan zadnji razpis na tem področju) čakajo na pripravništva. Število čakajočih študentov iz leta v leto narašča in sedaj  znaša že približno 500 diplomantov. Na tem področju se zaposlujemo predvsem socialni delavci, v manjšem številu pa tudi diplomanti še približno desetih drugih strok.
 
Po protestu smo se sestali tudi z ministrico na MDDSZ, dr. Anjo Kopač Mrak, od katere pa smo namesto predlog rešitev poslušali predvsem očitke o tem, da smo si izbrali neperspektivni študij, ki ne nudi dovolj zaposlitvenih možnosti. Navedeno pa sploh ne drži, saj so nas protestu podprli tudi predstavniki sindikata skupnosti centrov za socialno delo, in sicer z besedami, da nas potrebujejo.
 
Nazadnje nam je ministrica le obljubila, da naj bi MDDSZ, tudi v sodelovanju z nami, pripravilo analizo področja, a smo tudi te obljube že večkrat slišali in upamo, da bo do realizacije prišlo preden bomo prisiljeni znova, še glasneje, protestirati.
 
Problem pa presega samo področje socialnega varstva. Na MDDSZ smo izvedeli, da je za vsa pripravništva v javnem sektorju za obdobje 8 let na voljo zgolj 25 milijonov evrov, s čimer je nemogoče pokriti vse potrebe, saj se večina pripravništev zahteva prav za poklice v javnem sektorju (socialno varstvo, pedagoški poklici, zdravstvo, pravo in javna uprava …). Znesek bi zadoščal za 172 pripravnikov na letni ravni v tem obdobju, s čimer je nemogoče pokriti potrebe vseh profilov. Ministrstvo želi pripravništva tudi skrajšati, na kar pa ne moremo pristati brez temeljitih analiz. Tudi sami smo mnenja, da je področje potrebno sistemske reorganizacije, a ta mora biti dolgoročno načrtovana, z jasnimi cilji in vizijo, na »ad hoc« spremembe brez vsebinske podlage (zgolj iz finančnih razlogov) pa ne moremo pristati, saj to pomeni poseg tudi v strokovno usposobljenost kadrov, ki bodo delali s posebej ranljivimi skupinami državljanov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.