Škisova tržnica ostaja zelena

Zveza ŠKIS 7. maja pripravlja že 18. Škisovo tržnico, ki je prepoznavna kot največja kulturno-zabavna prireditev na prostem za mlade v Sloveniji. Organizatorji bodo letos kljub selitvi na novo lokacijo ohranili EKO koncept prireditve in v sodelovanju s podjetjem Snaga d.o.o. skrbeli za čistočo prizorišča.


Škisova tržnica, največja kulturno-zabavna prireditev za mlade na prostem v Sloveniji, se ponaša tudi z nazivom prve slovenske EKO prireditve. Ekološki koncept je uvedla že pred nekaj leti in postavila zgled ostalim tovrstnim prireditvam, danes pa uspešno tradicijo nadaljuje. Znana kot ‘Zeleni otok sredi mesta’ vsako leto v začetku meseca maja vabi iz mestnega vrveža v prijetno, čisto okolje. Kljub selitvi na novo lokacijo Zveza ŠKIS namerava slediti ekološki usmeritvi in ohraniti dobro prakso osveščanja mladih o pomembnosti varovanja okolja. ‘Zeleni otok sredi mesta’ tako ostaja zelen, le da se iz centra mesta seli v center študentskega življenja.

Na dogodku bodo organizatorji tudi letos v sodelovanju s podjetjem Snaga d.o.o. skrbeli za sprotno ločevanje, odvažanje in recikliranje odpadkov, poseben poudarek pa bodo dali samemu preprečevanju nastajanja odpadkov in osveščanju o problematiki zavržene hrane.

Podjetje Snaga d.o.o. s pobudo ‘Dvigni glas proti zavrženi hrani’ že problematizira odnos do hrane v družbi izobilja in pretirane potrošnje. Odnos do hrane med drugim spreminja z urbanimi intervencijami, dejavnostmi za šolarje, predšolske otroke ter sodelovanjem z mediji.

Ker je Škisova tržnica v prvi vrsti kulinaričen projekt namenjen študentom, želi tudi Zveza ŠKIS v sklopu letošnje prireditve študente spodbujati k preprečevanju zavržkov hrane, ne le na tržnici, temveč tudi v restavracijah in doma. Z uporabniki spletnih družbenih omrežij bo delila uporabne nasvete glede inovativnih načinov uporabe odvečnih živil, svoje ideje pa bodo lahko prispevali tudi obiskovalci Škisove tržnice in se s sodelovanjem v eko nagradni igri potegovali za privlačne nagrade.  

 

Matic Škufca, vodja Škisove tržnice 2015: “Organizatorji Škisove tržnice se zavedamo, da je za trajnostni razvoj družbe potrebno odgovorno ravnati z odpadki, pri čemer je ključno že samo obveščanje o problematiki kopičenja odpadkov ter informiranje o ustreznem ravnanju z njimi. Zato v sodelovanju s Snago tudi letos pripravljamo koncept ločevanja, ki bo obiskovalcem dal jasen signal, kako ravnati z odpadki. Na prireditvi bodo postavljeni ekološki otočki sestavljeni iz zabojnikov za ločevanje embalaže, papirja, stekla, mešanih in bioloških odpadkov. Da bodo obiskovalci kar najlažje razvrščali odpadke, bodo zabojniki opremljeni z napisi. Zaradi povečane količine ločenih odpadkov bomo v sodelovanju s Snago odpadke sproti stiskali in na ta način racionalizirali odpadne površine, s tem pa zmanjšali število odvozov in posledično izpuste CO2.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.