Med najboljšimi

Univerza v Ljubljani se je na lestvici najboljših univerz sveta, ki jo je v torek objavila britanska družba QS, tokrat uvrstila med 501. in 550. mestom. Na čelu lestvice, ki jo je QS objavil že desetič, so ameriške in britanske univerze, ljubljanska pa je glede na leto 2013, ko se je uvrstila med 551. in 600. mestom, izboljšala svoj položaj.

Prvih deset mest lestvice, ki temelji na primerjavi univerz na podlagi šestih indikatorjev učinkovitosti, so si razdelile ameriške in britanske univerze – vsake po pet, navajajo na spletni strani družbe QS. Lestvica zajema več kot 800 univerz na svetu, pri čemer je prvih 400 uvrščenih posamično, nato pa so razdeljene po skupinah.

Na čelu lestvice je že tretje leto zapored ameriški Massachusetts Institute of Technology (MIT), ki slovi po znanstvenih in tehnoloških raziskavah, drugo mesto pa si delita dve britanski ustanovi – Imperial College London in Univerza v Cambridgeu.

V prvi dvajseterici je še pet ameriških in dve britanski univerzi, nato pa postane lestvica mednarodno mnogo bolj razgibana. Kot prva po univerzah iz ZDA in z Otoka se na 12. mesto uvršča univerza ETH Zürich, sledi pa ji še ena švicarska ustanova – Ecole Polytechnique Federale de Lausanne na 17. mestu.

Znotraj prvih 30 mest sta še dve univerzi iz Kanade ter po ena iz Singapurja, Francije, Avstralije in Hongkonga. Po najmanj eno predstavnico znotraj prvih 50 mest pa imajo še Južna Koreja, Japonska, Danska, Kitajska, Nemčija in Nizozemska, v prvi stoterici pa so še univerze iz Švedske, Finske, Irske, Tajvana, Belgije in Nove Zelandije. Prvih 200 mest zasedajo univerze iz skupaj 31 držav.

Univerza v Ljubljani je medtem edina slovenska univerza na lestvici. Skupno se je uvrstila med 501. in 550. mestom, se je pa bolje odrezala po fakultetnih področjih, in sicer v naravoslovju, kjer je zasedla 301. mesto, ter v družbenih vedah in menedžmentu, kjer je na 364. mestu. Ko gre za ocenjevanje predmetnih področij, pa je ljubljanska univerza s komunikacijskimi in medijskimi študijami uvrščena med 101. in 150. mestom.

Na spletni strani QS še izpostavljajo, da ima Univerza v Ljubljani bogato tradicijo, z več kot 53.000 dodiplomskimi in podiplomskimi študenti pa je na svetovni lestvici med največjimi.

Kot sicer še izpostavljajo avtorji lestvice, ta odraža naraščajoči uspeh univerz, ki se osredotočajo na področja znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike. Britanski BBC pa izpostavlja, da so lestvice postale neizogiben del ugleda in podobe univerz.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.