Mednarodne izmenjave in študij v tujini

Informacije vezane na študij v tujini dobite na spletni strani www.smic.si, kjer so objavljeni vsi pomembni podatki. Rok za prijavo na izmenjavo za študijsko leto 2011/12 bo nekje na začetku marca 2011.

Omenjeni portal ŠMIC ali Študentski mednarodni informacijski center bo z začetkom novega študijskega leta doživel tudi nekaj sprememb in bo tako študentom nudil še več informacij. Poleg portala ŠMIC pa lahko informacije o študiju v tujini dobite še na drugih različnih naslovih. Eden takih naslovov je Zavod Študentska svetovalnica – www.svetovalnica.com, nam je povedala Živa Cotič, Študentska svetovalnica, svetovanje za študij v tujini. Zavod Študentska svetovalnica na svoji spletni strani ponuja odgovore na različna vprašanja v zvezi s študijem v tujini. Poleg odgovor na vprašanja o študiju v tujini pa lahko na tej strani dobite tudi neposredne podatke o študiju v tujini. Na študente svetovalce za študij v tujini se lahko obrnete z bolj specifičnimi vprašanji v času uradnih ur, in sicer ob torkih od 16.00 do 19.00, ob sredah od 9.00 do 12.00 in petkih od 9.00 do 13.00. V zvezi s svetovanjem za študij v tujini lahko Študentski svetovalnici pišete na elektronski naslov srce.info@sou-lj.si, študente svetovalce v času uradnih ur pokličete na telefonsko številko 01/43-80-253 ali pa vprašanje postavite na forumu, je dodala Živa Cotič.

Informacije o študiju v tujini pa lahko dobite še na naslednjih naslovih:
• CMEPIUS (http://www.cmepius.si/), Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, ponuja koristne nasvete o študiju v tujini, predvsem o študijskih izmenjavah.
• Spletna stran EURYDICE (http://eacea.ec.europa.eu) je primerna za tiste študente in bodoče študente, ki bi študentska leta radi preživeli v eni izmed držav Evropske unije. S klikom na posamezno državo lahko študent izve več o njenem izobraževalnem sistemu, določilih za priznavanje dotedanjega izobraževanja, o šolninah in štipendijah ipd.
• PLOTEUS (Portal on Learning Opportunities throughout the European Space) ponuja informacije o možnostih izobraževanja v evropskem prostoru. Spletna stran http://ec.europa.eu/ploteus/ ponuja možnosti in sisteme izobraževanja, selitve v državo ter izmenjave in štipendije.

Informacije o študiju v tujini in o mednarodnih izmenjavah pa bruci in starejši študentje dobite tudi na svoji fakulteti, kjer vam bodo pomagali tutorji koordinatorji in mednarodna pisarna. V sklopu Univerze v Ljubljani obstaja služba za mednarodno sodelovanje in je študentom na voljo v času uradnih ur od ponedeljka do petka od 8.30 do 11.30: 01/2418 572 ali urska.ravnik@uni-lj.si.

###okvir###
Informacije o študiju v njihovi državi vam lahko ponudijo tudi veleposlaništva ter Inštituti za kulturo posameznih držav. Če pa študent že ve, kam želi na izmenjavo, lahko preveri uradno stran za tuje študente te države. Kot primer:
• http://educationusa.state.gov/ za študij v ZDA
• http://studyinaustralia.gov.au/Sia/en/Home.htm za študij v Avstraliji
• http://www.studyinsweden.se/ za študij na Švedskem.
###okvir###

Novosti!!!
Živa Cotič, Študentska svetovalnica, svetovanje za študij v tujini, opozarja vse študente, ki bi radi študij nadaljevali v tujini, da ste pozorni na nekaj novosti. Prva pomembna novost je sklep Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, ki je v okviru programa Evropskih skupnosti Vseživljenjsko učenje za sektor Erasmus določil, da se bodo Erasmus intenzivni jezikovni tečaji v letu 2010 sofinancirali. Slovenski državljani v Srbijo in Črno goro vstopamo brez vize, poudariti pa je treba, da gre pri tem za kratkotrajne obiske do 90 dni. Za daljše obiske so še vedno potrebne vize. Vize pa bodo domnevno v kratkem ukinjene tudi za Albanijo in Bosno in Hercegovino.

Možne so tudi druge spremembe, zato vsem, ki ste namenjeni v tujino, predlagamo, da redno spremljate spremembe in se pozanimate, kako te spremembe vplivajo na vaše začasne izmenjave ali reden študij v tujini.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.