Mednarodni dan bele palice

15. oktober zaznamuje mednarodni dan bele palice, ki opozarja na prisotnost slepih in slabovidnih v našem okolju. Slepi in slabovidni zato ob tem dnevu še bolj skrbijo za svojo prepoznavnost in opozarjajo na svoje posebne potrebe, s katerimi se srečujejo v vsakdanjem osebnem in poklicnem življenju.
Tako je letos Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) ta čas zaznamovala z dvema dogodkoma, in sicer s tekmovanjem v branju in pisanju brajice ter v desetprstnem tipkanju za slepe in slabovidne, ki je bilo v soboto, 3. oktobra. Na Očesni kliniki v Ljubljani je dne, 13. 10. 2009, ob 13. uri potekala novinarska konferenca o predstavitvi novega programa celovite rehabilitacije v sodelovanju ZDSSS in Očesno kliniko.
Različne prireditve pa slepi in slabovidni ob dnevu bele palice pripravljajo tudi po svojih medobčinskih društvih (MDSS), in sicer:
MDSS Celje bo pripravilo zaključni tečaj brajice v sredo, 14. 10. 2009 v času od 8. do 11. ure v sejni sobi MDSS Celje.
MDSS Kranj bo pripravilo kratko novinarsko konferenco, po kateri bo možen ogled zanimive slikarske razstave. Novinarska konferenca bo potekala v četrtek, 15. oktobra 2009, s pričetkom ob 10. uri v prostorih MDSS Kranj, slikarsko razstavo pa si boste lahko ogledovali vse do 15. ure.
MDSS Murska Sobota bo v četrtek, 15. 10. 2009, pripravilo reportažo v studiu As Murska Sobota. Reportažo pripravljajo skupaj z Lokalno razvojno fundacijo za Pomurje. Tema reportaže bo: Mobilnost, orientacija, spremstvo ter pomoč slepi oziroma slabovidni osebi pri njenih vsakodnevnih aktivnostih.
MDSS Novo mesto bo 16. 10. 2009 ob sodelovanju s Policijsko upravo Novo mesto izvedlo dve predavanji na temo preventivni nasveti policistov na temo uličnih ropov, tatvin … in kako naj slepi in slabovidni ravnajo samozaščitno, da ne bi postali žrtve kaznivih dejanj ter varnost slepih in slabovidnih na cesti. Sodelovali bodo: kriminalistični in prometni inšpektor ter tiflopedagog (učitelj slepih in slabovidnih).
MDSS Nova Gorica bo v okviru tiskovne konference Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v sodelovanju s policijo izdali zgibanko z naslovom “Z roko v roki, skupaj za varnost slepih in slabovidnih”.
V soboto 24. 10. 2009 bo v sklopu projekta Regionalnega stičišča NVO celodnevna predstavitev delovanja in programov društva v Novi Gorici.

MDSS Koper bo v mesecu oktobru pripravilo predstavitve dejavnosti društva po nekaterih osnovnih šolah, s še posebnim poudarkom na predstavitvi uporabe simbola slepote – bele palice s prikazom simulacije slepote. V društveni galeriji pa je za javnost odprta slikarska razstava, močno slabovidnega člana Ivana – Stojana Rutar.
Tako kot vsako leto, bodo tudi letos na mednarodni dan bele palice opozorili širšo javnost v posameznih intervjujih na nekaterih lokalnih radijskih postajah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.