Mladim prijazna občina

Objavljena sta dva javna poziva Mladim prijazna občina: Javni poziv za pridobitev certifikata Mladim prijazna občina 2016─2020 in Javni poziv za podaljšanje veljavnosti certifikata, ki naslavlja občine, katerim veljavnost certifikata se izteka v letošnjem letu. Slednji je namenjen občinam, ki so certifikat prejele leta 2012 in jim v letošnjem letu veljavnost listine poteče. Javni poziv je odprt do 9. septembra (za pridobitev certifikata) oz. do 16. septembra za občine, ki bodo veljavnost certifikata želele podaljšati.

Medtem ko se pogoji za za pridobitev certifikata bistveno ne razlikuje od tistih iz prejšnjega leta, se pri pogojih za podaljšanje veljavnosti certifikata Mladim prijazna občina obeta novost: koncept podaljševanja veljavnosti certifikata Mladim prijazna občina se namreč razlikuje od tistega, ki velja za prvo pridobitev certifikata. Razlike se kažejo tako v novih pogojih na nekaterih prednostnih področjih (kot so načrtno urejanje področja mladine, participacija mladih, informiranje in skupni projekti med mladimi in občino), kot pri spremljanju rezultatov izvajanja ukrepov za mlade ter načrtovanju kazalnikov uspešnosti ukrepov. Občine, nosilke certifikata Mladim prijazna občina, bodo za potrebe podaljšanja veljavnosti certifikata tako pregledale rezultate izvajanja posameznih ukrepov v preteklih štirih letih in se zavezale k novim kazalnikom uspešnosti izvajanja ukrepov, ki jih bodo dosegale v prihodnjem 4-letnem obdobju.

Namen novih pogojev za občine, ki želijo podaljšati veljavnost že pridobljenega certifikata, predvsem pa namen beleženja in načrtovanja rezultatov posameznih ukrepov, je neprekinjen razvoj lokalnih mladinskih politik v Sloveniji, predvsem v tistih občinah, ki so v preteklosti že dokazale, da se področju mladine že posvečajo. Na Inštitutut za mladinsko politiko namreč verjamejo, da za te občine certifikat Mladim prijazna občina predstavlja potrdilo o dobrem delovanju na področju mladine, predstavlja pa tudi in predvsem zagon za nadaljevanje že uspešnega dela na področju reševanja izzivov mladih ter preventivnega ukrepanja, ki izzive mladih omili.

Letos obeležujejo 5 let podeljevanja certifikata Mladim prijazna občina. Od prve podelitve certifikatov do danes je Slovenija bogatejša za 24 občin, ki se upravičeno ponašajo z nazivom Mladim prijazna občina.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.