Modna muha so lepi in zdravi nohti!

Modna muha tega stoletja je predvsem depilacija skoraj celega, če ne že kar celega telesa, zadnje čase pa se vse več žensk in deklet odloča za lep izgled nohtov.

Ker je le malo srečnic z lepimi, močnimi in zdravimi nohti, večina posega po t. i. geliranih nohtih. Toda ali so gelirani nohti zares prava in predvsem zdrava rešitev? Kako negovati svoje nohte, da bodo zasijali, in na kaj vse moramo paziti, da bodo naši nohti ostali v »dobri kondiciji«?

Zdravi nohti
Zdravi nohti so odraz zdravega načina življenja. Če so le ti natrgani, lisasti, rumenkasti ali imajo celo vdolbine, črte ali izbokline, niso le grdi in neestetski na pogled, temveč vam povejo, da vaše zdravstveno stanje ni najboljše. Takšno stanje nohtov naj vam bo v opozorilo, klic vašega telesa na pomoč, ki oznanja, da vam primanjkuje določenih hranil, vitaminov ali mineralov. Včasih se na njih odraža celo oslabljen imunski sistem, kakšna glivična okužba, stres. In kakšen je zdrav noht? Predvsem trd, prožen, rahlo rožnate barve in močen.

Pravilna manikura je ključ do lepih nohtov!
Če boste nohte pravilno negovali, ste naredili že kar večino na poti do lepih rok. Najpomembnejše pravilo za popolno nego je, da nohtov nikoli ne strižemo, temveč jih le pilimo. Pri uporabi navadne pilice pilimo vedno in samo v eno smer, če pa imate doma mikro kristalno pilico, lahko pilite v vse smeri. Lakirani nohti so prav tako obremenjeni kot lasje, ki so barvani, zato je smiselno in priporočljivo vsaj enkrat na mesec za nekaj dni lakiranje prekiniti in vašim nohtom pustiti zadihati.

Biotin pomemben za zdrav izgled nohtov!
Biotin je eden izmed ključnih dejavnikov za zdravo kožo in zdrave ter sijoče nohte. Pri preventivi zadoščajo naslednja živila: lubenice, banane, gobe, grenivke, pivski kvas, cvetača, jajčni rumenjak, jetra, arašidi itd. Če pa so vaši nohti že poškodovani in »načeti«, jih je priporočljivo »nahraniti« s kalcijem!
Nasveti, ki jih ne smeš spregledati:
– Izberite kakovosten lak in ga uporabljajte, saj preprečuje izgubljanje vlage.
– Pri izbiri odstranjevalca laka bodite pozorni, da ne vsebuje acetona, ki nohte izsuši.
– Obnohtno kožico negujte in je nikoli ne strizite s škarjami.
– Roke umivajte z blagim milom, toplo vodo ter jih na koncu splaknite z mrzlo vodo.
– Po umivanju rok jih vedno namažite z osvežilno kremo.
– Pozimi oz. kadar začutite, da so vaše roke preveč izsušene, jih pred spanjem na debelo namažite s kremo, si nadenite bombažne rokavice ter vse skupaj pustite delovati čez noč.
– Pri hišnih opravilih nosite rokavice.
– Ne pozabite, da nohti niso vaše orodje.

Gelirani nohti; da ali ne?
Danes se vse več deklet odloča za gelirane nohte. Res je, da večinoma izgledajo naravnost čudovito, ampak kaj, ko se za vsem tem skriva tudi nekaj manj čudovitega. Navadno vašim kratkim in že tako bolj slabim nohtom nalepijo konico, jo po vaši želji skrajšajo in premažejo z gelom. Na koncu seveda sledi še lakiranje in okraševanje nohta. Vse lepo in super, dokler se ne odločite, da z geliranjem po nekaj mesecih ali celo letih prekinete. Rezultat? Močno poškodovani in uničeni, natrgani in mehki nohti, ki rabijo še mesece in mesece, da si opomorejo. Seveda ni pri vseh kandidatkah enako, saj se tudi nohti razlikujejo po kakovosti in zdravstvenem stanju. Res je, da je veliko odvisno tudi od tega, kako maniker vse skupaj obvlada, ampak končni rezultat je takšen kot pri vsakem umetnem preoblikovanju – če se ga poslužujete dlje časa, pusti negativne posledice, pa naj bo to barvanje las, barvanje kože (obisk solarija oz. uporaba samoporjavitvene kreme) ali podaljševanje nohtov z gelom.

Nikar se ne zatekajte k kratkoročnim rešitvam, ki bodo vaše nohte naredile le še bolj poškodovane in grde, temveč se odločite za zdrav način življenja in rezultat je zagotovljen!

Tjaša Kržišnik

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.