Uveljavimo svoje pravice!

Profesorji, starši, pravilniki, vse nam narekuje le naše dolžnosti. Katere pa so naše pravice?

Vsi smo obremenjeni s študijskimi obveznostmi, roki, izpiti, ustnimi zagovori in pogoji. Pozabljamo pa, da imamo kot študentje kar nekaj pravic, ki jih morajo profesorji in drugi na fakultetah upoštevati.

Izpitni roki
Vsaka fakulteta in vsaka posamezna smer razpiše izpitne roke, termine opravljanja oz. preizkušanja vašega znanja. Redni roki so navadno trije – dva ob koncu predavanj in tretji v mesecu septembru. V primeru, da predavanja trajajo samo v prvem semestru, je rok razpisan že takrat. Izredni roki so namenjeni izrednim študentom, termini pa se določijo na podlagi usklajevanja med profesorjem in študenti. Izjemoma se na rok lahko prijavijo tudi redni študentje.
– Na izpit se danes večinoma prijavljamo preko spleta, rok za pravočasno prijavo pa je do 5 dni pred izpitom.
– Odjava od izpita je mogoča do 3 dni pred izpitom.
– Uspešno opravljen izpit profesor zabeleži v indeks.

Vrste izpitov:
PISNI – od 1 do 4 šolske ure;
USTNI – ok. 20 min;
PISNO-USTNI – pisni izpit je pogoj za pristop k ustnemu in mora biti izveden najkasneje 7. delovni dan po pisnem, končati pa se mora v 2 tednih;
SKUPINSKI IZPITI – nikar se ne veselite, ne boste jih opravljali dobesedno skupinsko! Gre za izpit, kjer imaš na dan dva izpita, t. i. dvojček, ali celo tri izpite, čemur rečemo trojček.

»ČE IZPIT PADEŠ …«
– 3-krat je opravljanje izpita brezplačno;
– 4. poskus je že plačljiv;
– na voljo imaš le 6 možnosti;
– ponavljalcem se roki štejejo znova, pavzerjem pa ne.
Če ti kljub prizadevanju ne uspe opraviti vseh izpitov, imaš na voljo dve možnosti – ponavljanje letnika oz. pavziranje. Ne pozabi, da ponavljaš lahko tekom celega študija le enkrat, ponekod pa so glede slednjega razpisani tudi pogoji, ki določajo, koliko izpitov moraš imeti opravljenih, da sploh lahko izrabiš to možnost. Če ne izpolnjuješ teh pogojev, ti ne preostane nič drugega kot pavziranje. V tem primeru normalno opravljaš izpite, le da si brez statusa študenta, torej s tem tudi brez študentskih pravic.

PREPIS
Če se zaradi kakršnegakoli razloga želiš prepisati, se zavedaj, da to lahko storiš le enkrat, pa še to v primeru, da še nikoli nisi ponavljal letnika. Če si to možnost že izrabil, ti preostane le še izredni vpis. Prepišeš se lahko že oktobra, če so na želeni smeri oz. fakulteti še prosta mesta, v nasprotnem primeru pa se vpišeš v naslednjem študijskem letu, v mesecu marcu.

VZPOREDNI in ZAPOREDNI ŠTUDIJ
Pri vzporednem študiju poleg prvega študija vpišeš še dodatno študijsko smer in na koncu seveda prejmeš 2 diplomi. Rok za vpis je navadno med 20. in 30. septembrom, pri tistih smereh, ki zahtevajo preizkus znanja, pride izjemoma v poštev marčevski rok.
Zaporedni študij pa lahko vpišeš po uspešno končanem prvem študiju. Roki in obrazci so isti kot pri vzporednem študiju, dodatne informacije pa dobiš na referatu fakultete.

Dolžnosti velikokrat kar odmevajo za našimi ušesi, zato jih vsi poznamo, toda velikokrat je potrebno vedeti tudi, kakšne so naše pravice. Če jih bomo uveljavljali in se borili zanje, potem jih profesorji kmalu ne bodo več mogli kršiti! Študij ni lahek in samo mi lahko ustavimo krivice, seveda, če nismo tiho! Ne pozabite – »sreča spremlja hrabre«!

Tjaša Kržišnik

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.