Most do dobre službe

Pot do diplome ni s cvetjem postlana, vendar je veliko bolj predvidljiva  in odvisna od nas samih kot pot do dobre službe. Zato je Fakulteta za družbene vede letos že tretjič zaporedoma, 5. novembra, organizirala prireditev Zaposlitveni most. Osrednji namen dogodka je povezovanje delodajalcev in študentov različnih družboslovnih smeri ter poudarjanje pomena interdisciplinarnosti pri družboslovnem študiju, ki je eden od predpogojev višje zaposljivosti in večje gospodarske učinkovitosti.

V okviru programa prireditve so se predstavila podjetja – nekatera so ob tej priložnosti iskala tudi nove kadre – in študentska društva, katerih namen je med drugim svojim članom ponuditi prostor za pridobivanje  izkušenj in znanj, ki jim bodo po končanem študiju pomagali pri iskanju redne službe. Kljub temu, da je večina prisotnih podjetij, kot so Pristop, Valicon, LunaTBWA, GFK in druga, iskala predvsem oglaševalski kader in kader za tržno raziskovanje, je tudi za ostale študente vsekakor bila to lepa priložnost, da naravnost od delodajalcev slišijo, kaj le-ti pričakujejo in katere lastnosti favorizirajo pri kandidatih, ki iščejo službo.

Dogodek so popestrile tudi različne delavnice in okrogle mize. Med najzanimivejšim je bila delavnica Kariernega centra na temo pisanja kariernega načrta. Udeleženci so se na njej seznanili s pojmom in pomenom načrtovanega iskanje prve zaposlitve, najpomembnejši del delavnice pa je bil posvečen samostojnem pisanju lastnega kariernega načrta in njegovi analizi.

Tudi delavnice Šole retorike Ane Aleksandre Župančič in Zdravka Župančiča ter strokovnjaka za osebno rast Roya Goreya so študentom ponudile nekaj zelo pomembnih osnovnih napotkov o tem, kako premagati strah pred izpostavljanjem in nastopanjem. Po mnenju slednjega tremo lahko obvladamo le, če s pomočjo različnih vaj spoznamo samega sebe, svoja čustva in misli ter zakonitosti uspešne komunikacije. Od našega odločnega in samozavestnega nastopa ter jasnosti izražanja misli je odvisen tudi vtis, ki ga bomo naredili na delodajalca.

Dan je zaključila zanimiva okrogla miza z nazivom  Ljubljana, študentsko mesto?, na kateri so o zaposlitvenih priložnostih in izzivih mladih diplomantov spregovorili ljubljanski župan Zoran Jankovič, prorektor Univerze v Ljubljani dr. Ivan Svetlik, profesor FDV-ja dr. Igor Lukšič, znanstveni svetnik in direktor Ekonomskega inštituta Pravne fakultete dr. Franc Križanič in predstavnik kabineta rektorice ljubljanske univerze Aljuš Pertinač.

Olga Brezovar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.