Na nov študentski dom potrebno še malo počakati!

Vsak študent, skoraj vsak Ljubljančan in kar nekaj dijakov bi znalo povedati, kakšna je prostorska stiska s stanovanji in sobami v Ljubljani ali pa nam vsaj pritrditi, da so študentski kampusi še kako potrebni prenove. Ja, res je, Ljubljana bo kmalu – no, upajmo – bogatejša za še en študentski kampus, kar bo najbolj razveselilo študente, saj število sob in stanovanj zares ne zadošča za vse študente.


Nov študentski kampus v Ljubljani, natančneje na Vojkovi cesti, bodo začeli graditi šele jeseni, končan pa naj bi bil v letih 2010/2011. Tako boste študentje na nova stanovanja in sobe morali vsaj še malo počakati. Zaenkrat še vse poteka po načrtih in odgovorni že poskušajo pridobiti gradbena dovoljenja. Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZŠT) so potrdili prostorsko stisko s študentskimi sobami ter podprli vsakršno gradnjo študentskih sob, kar lahko na Vegradu tudi pisno dokažejo. Toda nihče ni omenil koncesije, ki je potrebna in nujna za delovanje doma. Kakor vse kaže, na MVZŠT podpirajo le obnove že obstoječih domov, nikakor pa ne novogradnje. Kot kaže, se na ministrstvu nikakor ne morejo zediniti glede vprašanja ali predstavlja pomanjkanje študentskih postelj v Ljubljani resen problem ali ne, tako da bomo morali na odgovor počakati vsaj do prihodnjega leta in če je sob premalo, bo nov kampus verjetno že kmalu stal na predvidenem mestu.

Vsekakor pa obnove, prenove in nadgradnje študentskih sob v prihodnje so v načrtu. Letošnje leto naj bi tako prenovili Dom 4 v Rožni dolini, ki je še kako potreben vsaj prenove sanitarij in pohištva. Obnovo bosta deležna tudi dva domova na Viču, kjer bodo zamenjali okna. Prenove kuhinj bodo deležni domovi na Kardeljevi ploščadi. Na Ilirski, Topniški in Kardeljevi pa bodo menjali tudi bojlerje. Vse načrtovane prenove oz. vložki bodo stali kar 1,8 milijona evrov. Prav tako pa naj bi letos pričeli nadzidavo v Rožni dolini, kjer je predvidenih 43 novih sob, za kar bo potrebno odšteti približno 6 milijonov evrov.


Novega kampusa bi bili študentje zares veseli, saj je na vsakem vogalu slišati pogovore o visokih cenah in prostorskih stiskah, ki jih sami občutijo. Prvega verjetno nikakor ne bodo spremenili, saj bo nov kampus sodobnejši in v vseh pogledih boljši od starih, tako da visoke najemnine ne uidejo. Vsekakor pa se bo prav s predvideno gradnjo povečala možnost za bivanje študentov ljubljanske univerze.
                                                                                                          Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.