Novosti se kar vrstijo

Novo študijsko leto, novi načrti in kopica visokošolskih novosti. Predstavljamo ti pregled nekaterih najbolj izstopajočih …

Univerza v Novi Gorici prenavlja stare in uvaja nove programe
V študijskem letu 2008/09 bodo na Univerzi v Novi Gorici (UNG) v celoti izvajali po bolonjskih načelih prenovljene študijske programe 1. in 2. stopnje. Novost so študijski programi Okolje 1. in 2. stopnja ter Eksperimentalna fizika 2. stopnja, ki zamenjujejo že obstoječe univerzitetne študijske programe. Na Fakulteti za podiplomski študij pa bo zaživel študijski program 3. stopnje Krasoslovje.

Novi študijski programi in spremembe tudi na Univerzi na Primorskem
Za tekoče študijsko leto so bili prvič razpisani štirje študijski programi; trije prvostopenjski (Medijski študiji, Sredozemsko kmetijstvo in Biodiverziteta) ter en drugostopenjski (Zdravstvena nega). Visoka šola za turizem Portorož se je preoblikovala v Fakulteto za turistične študije Portorož – Turistico in bo poleg programov, ki jih že izvaja, v študijskem letu 2009/2010 pričela z izvajanjem novega programa 1. stopnje Turizem, ki je že akreditiran.
Tudi sicer bodo v prihodnjem študijskem letu, skladno z Zakonom o visokem šolstvu, članice Univerze na Primorskem (UP) razpisovale izključno nove – bolonjske – študijske programe. Obenem so že zdaj v pripravi številni novi študiji, zagotavlja Nataša Kogovšek z UP. Primorski univerzi pa se morda v kratkem pridružita tudi visokošolski zavod za urbanizem, gradbeništvo, infrastrukturo in okolje ter visokošolski zavod za področje biodeiverzitete, mediteranskega kmetijstva in okoljske fiziologije. Najtežje pričakovana nova članica UP pa najbrž ostaja – univerzitetna knjižnica.

“Referenčna univerza za geografski prostor Sredozemlja in JV Evrope”
Kam je torej namenjena UP? Odgovarja njej rektor, prof.dr. Rado Bohinc: “Namen UP je postati center odličnosti v ustvarjanju in prenosu znanja z namenom enakopravnega in partnerskega sodelovanja v plemenitenju akademske in družbene sfere sredozemskega sveta in širšega prostora.” Cilji UP po njegovih besedah vključujejo: biti sestavni del nacionalne hrbtenice znanja z odličnostjo v učenju in poučevanju; postati referenčna univerza za geografski prostor Sredozemlja in JV Evrope; postati odlična raziskovalna univerza; postati prepoznaven dejavnik razvoja lokalne skupnosti ter postati prepoznavna univerza v slovenskem, sredozemskem in širšem prostoru.

Univerza v Ljubljani prenovo programov že zaključila
Univerza v Ljubljani (UL) je v letu 2008 v celoti zaključila prenovo prvostopenjskih bolonjskih programov in je že v Razpisu za vpis v študijskem letu 2008/2009 razpisala 57 študijskih programov prve stopnje (od skupno 66 akreditiranih novih programov I. stopnje), 36 programov druge stopnje (od skupno 94 akreditiranih novih programov II. stopnje – med njimi so tudi trije enoviti magistrski študijski programi druge stopnje, ki so letos že razpisani) in 3 programe III. stopnje, torej bolonjske doktorske programe.

Zaključeni tudi trije IT infrastrukturni projekti
Od 1. oktobra naprej bodo vsi študenti prejeli enotno digitalno identiteto, ki jim bo omogočala dostop do e-poštnega računa in drugih kolaboracijskih storitev, na voljo pa jim bosta tudi Digitalna knjižnica UL in spletni portal Kariernega centra s podatki o vseh poklicih in študijskih profilih. Omenjeni center je začel delovati leta 2008, a je do zdaj izvedel že preko 600 svetovanj dijakom, študentom in diplomantom. Trenutno je v vzpostavljanju mreža kariernih svetovalcev tudi po članicah, za študente pa je v pripravi še več dogodkov.

Ljubljanska univerza znova med 3% najboljših na svetu
“Od vsega začetka si prizadevamo, da bi bila Univerza (UL) v Ljubljani zelo kvalitetna univerza. Dosegli smo, da je že tretje leto zapored med 190 najboljšimi evropskimi univerzami oziroma med 3% najboljših univerz na svetu. Naša težnja je, da bi bili še boljši. Ne glede na lestvice pa si bomo prizadevali usposabljati diplomante, ki bodo sposobni ustvarjati nova znanja in se bodo lahko uspešno vključili v družbeno okolje, ki njihova znanja potrebuje,” je odločna rektorica UL, prof.dr. Andreja Kocjančič.

Sicer pa nas čaka poplava univerz – ali pač?
Univerzitetno-raziskovalno središče Novo mesto (URS) bi lahko po zaključenem postopku akreditacije pridobilo Fakulteto za organizacijske študije, Fakulteto za industrijski inženiring ter Fakulteto za upravljanje podeželja. A o menda bližajočem se oblikovanju novomeške univerze se v medijih še ne razpravlja  toliko kot o razlogih za rdečo luč ustanovitvi Nove univerze, ki naj bi povezala Fakulteto za podiplomske državne študije na Brdu pri Kranju, Fakulteto za uporabne družbene študije in Evropsko pravno fakulteto. Katoliška univerza, ki bo menda kmalu obogatila visokošolsko sceno, pa za začetek načrtuje fakultete za poslovne, edukacijske in socialne vede ter veliko sodelovanja s tujino na izobraževalnem in znanstvenem področju. Prve študente pričakuje že v študijskem letu 2009/2010. Ustanovna skupščina Evro-sredozemske univerze se bo odvila že prej, decembra letos, v duhu mednarodnega sodelovanja pa so tudi prizadevanja najvišjih politikov Evropske unije po uvedbi pete svoboščine – prostega pretoka znanja.

 

Martina Srblin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.