Na protestni shod!

Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani skupaj s Študentsko organizacijo Slovenije in entitetami ŠOUM, ŠOUP in Zvezo ŠKIS že dlje časa zaskrbljeno spremljamo in opozarjamo na situacijo na področju pripravništev. Država in pristojne institucije temu ključnemu obdobju organiziranega usposabljanja mladih in strokovnih kadrov za samostojno delo po končanem izobraževanju namreč posvečajo vse premalo časa in pozornosti ter ob tem pozabljajo na prepotrebno pridobivanje praktičnih izkušenj in znanj. Osnovna problematika pripravništev tiči v nezadostnem zagotavljanju priložnosti mladim v zvezi z opravljanjem pripravništev, kar posledično seveda pomeni, da niso ustrezno usposobljeni za vstop v organiziran proces dela. S tem se začne in sklene začaran krog brezposelnosti med mladimi.

 

Še posebej zaskrbljujoče je stanje na področju socialnega dela, kjer se vse od leta 2013 čaka na potrebna državna sredstva, ki bi omogočila izvajanje pripravništev, v tem času pa se je v čakalni vrsti znašlo že več kot 500 diplomantk in diplomantov Fakultete za socialno delo. V praksi to za dotične diplomante pomeni, da bodo morali počakati na opravljanje pripravništva. V tem času kljub pridobljeni izobrazbi strokovnega dela ne bodo mogli opravljati, temveč bodo prisiljeni v iskanje alternativnih možnosti opravljanja pripravništva, kar v mnogih primerih pomeni volontersko delo.

 

Socialno delo je še posebej občutljivo področje, saj delo poteka v nenehni interakciji z najbolj ranljivimi in marginaliziranimi člani družbe. Socialno delo je tako eno izmed ključnih področij za dobrobit celotne družbe, zato še posebej ne moremo razumeti (ne)delovanja s strani odgovornih. Pomanjkanje znanja in delovne sile na področju socialnega varstva tako pomeni ogroženo oskrbo tistih delov družbe, ki pomoč najbolj potrebujejo, kolaps socialnega varstva pa lahko ogrozi celotno slovensko družbo.

 

Študentska pogajalska skupina za ureditev pripravništev v socialnem varstvu je bila na sestanku v četrtek, 16. 4., obveščena, da ima Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljevanju: MDDSZEM) v naslednjih osmih letih na voljo le 25 milijonov evrov za financiranje pripravništev. Žal višina sredstev, ki so na voljo, ni zadostna za ureditev in izvedbo pripravništev na področju socialnega varstva.

 

Na ŠOU v Ljubljani v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije in ostalimi entitetami zato pozivamo MDDSZEM in Ministrstvo za finance, da zagotovi dodatna sredstva za ureditev in izvedbo pripravništev. Obenem pozivamo vse študente Univerze v Ljubljani, da se v znak podpore udeležijo javnega shoda, ki bo potekal v torek, 21. 4., ob 8.00, s pričetkom pred Fakulteto za socialno delo ter nadaljevanjem pred MDDSZEM.

 

Skupaj zahtevajmo boljšo prihodnost!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.