Na referendumu le 319 študentov

Na študentskem referendumu je proti naložbi ŠOU-a v Ljubljani v hotelsko dejavnost glasovalo 91 odstotkov, a referenduma se je po neuradnih izidih udeležilo zgolj 319 študentov oz. borih 0,64 odstotka volilnih upravičencev.

 

Naložba bi bila na referendumu potrjena, če bi se ga udeležila vsaj petina vseh študentov s statusom, ki so člani ŠOU-a v Ljubljani – kar pomeni, da bi moralo glasovati okoli 10.000 študentov – in če bi se večina udeležencev o referendumskem vprašanju izrekla pozitivno.

 

Referendumsko vprašanje se je glasilo: “Ali ste za to, da se uveljavi sklep Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani, s katerim se potrjuje plan investicij glede ureditve prostorov na Kersnikovi 4 v Ljubljani, primerne za hotelsko dejavnost, ki ga je Študentski zbor ŠOU v Ljubljani sprejel na seji dne 16. 5. 2013?” 91 odstotkov udeležencev je glasovalo proti.

Za izjemno nizko volilno udeležbo v študentskem društvu Iskra, ki je referendum tudi zahtevalo, krivijo neprimeren čas izvedbe referenduma in premajhno število volilnih enot, saj je glasovanje potekalo le na sedežu ŠOU-a v Ljubljani. Razpis referenduma, ki je edini institut neposredne demokracije v ŠOU-u v Ljubljani, v času, ko večine študentov ni v Ljubljani, preprečuje izrekanje o zadevah, ki so del skupnega študentskega upravljanja, so prepričani.

 

Tako nizka udeležba pa meče slabo luč na organizacijo, saj se njeno vodstvo požvižga na demokratična načela, hkrati pa predstavlja močan signal, da je ŠOU v Ljubljani nujno potreben večje reforme in spremembe načina delovanja, ki bo bolje vključil, informiral in politiziral študentsko telo, še dodajajo v društvu Iskra.

Obregnili so se tudi ob sredstva za volilno kampanjo – ŠOU v Ljubljani je namreč na seji sprejel sklep, s katerim je za referendumsko kampanjo namenil 12.500 evrov študentskega denarja. Volilna kampanja je bila po mnenju društva Iskra “neučinkovita, saj je bilo na glavo volivca potrošenih več kot 400 evrov skupnega študentskega denarja”.

V ljubljanskem ŠOU-u so konec aprila napovedali, da bodo svoje poslovne prostore preselili s Kersnikove 4 na Vojkovo ulico 63, hkrati pa pojasnili, da želijo na Kersnikovi vzpostaviti študentsko menzo in manjši hotel. Hotel bi predvidoma imel 22 sob, upravljal pa bi ga ŠOU Hostel, ki že upravlja hostel Celica. Ker so v društvu Iskra naložbi v hotel nasprotovali, so sprožili referendum. Bili so namreč mnenja, da bi te prostore lahko raje namenili študentskim domovom, socialnim stanovanjem za študentske družine ali pa čitalnici, ki bi bila odprta vso noč.

V ŠOU-u v Ljubljani so sicer že zatrdili, da bo referendum o naložbi ŠOU-a v hotelsko dejavnost neveljaven, če ne bo dosežen 20-odstotni kvorum, “saj glasovanje nekaj sto študentov ne predstavlja splošnega mnenja študentske populacije“.

 

Uradni izidi referenduma bodo sicer znani čez teden dni.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.