Med najboljšimi na svetu

Slovenska ekipa je v finalu največjega svetovnega študentskega računalniškega tekmovanja Imagine Cup, ki poteka pod okriljem ameriškega tehnološkega velikana Microsoft, osvojila odlično drugo mesto.

Ekipa DORA (Doctor’s Operational Research Assistant), ki jo sestavljajo Kristjan Košič, Boštjan Arzenšek, Andraž Leitgeb in Zedin Salkanović z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, se je s konkurenco v Sankt Peterburgu pomerila v tekmovalni kategoriji Inovacije, njihova rešitev pa naj bi pomagala zdravstvenim ustanovam povečati učinkovitost in optimizirati operacijske posege.

Sodelovalo je 87 študentskih ekip iz 71 držav, slovenska ekipa pa je za uvrstitev na drugo mesto prejela tudi 10.000 dolarjev denarne nagrade.

 

Kirurgu ni treba zapustiti operacijske dvorane
Informacijsko rešitev Adora so skupaj z mladimi raziskovalci razvili v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru. Kirurg lahko kar med operacijo pridobi bolnikove podatke – tako mu ni treba zapustiti operacijske dvorane in izgubljati dragocenega časa za dezinfekcijo.

Zdravnik lahko z glasovnimi ukazi izbira funkcije, nato pa s pomočjo rok izvaja rotacije na sliki, zumira sliko oziroma povečuje, nastavlja kontrast, svetilnost v sliki,” je Leitgeb prejšnji teden povedal na mednarodni konferenci o smernicah in najnovejših raziskavah na področju komunikacije med človekom in računalnikom v Mariboru.

 

Ekipa Beezinga o dogajanju v čebelnjakih
Poleg ekipe DORA je slovenske barve zastopala tudi ekipa Beezinga, ki je bila zmagovalka slovenskega izbora za sodelovanje na 11. Imagine Cupu, ekipa DORA pa se je v svetovni finale uvrstila prek globalnega spletnega tekmovanja. Ekipi Beezinga se ni uspelo uvrstiti na stopničke, iz Microsofta Slovenija pa so sporočili, da je ekipa Beezinga s svojim sistemom za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjakih dobila veliko pozornosti medijev in potencialnih vlagateljev.

Zmagovalni projekti so bili razglašeni v treh kategorijah – Inovacije, Igre in Svetovno državljanstvo -, v treh t. i. izzivih in v osmih posebnih nagradnih kategorijah, ki so jih omogočili pokrovitelji tekmovanja. Med celoletnim potekom tekmovanja pa je Microsoft najboljšim študentkam in študentom podelil finančna sredstva in druge nagrade v skupni vrednosti več kot milijon dolarjev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.