Tesnoba

Tesnoba je stanje neugodja in stresa. Navadno smo tesnobni, kadar smo pod stresno situacijo v prostoru, kjer nam je neugodno, ali pa smo priča določenim situacijam
Kakšni so znaki tesnobe?

Poznamo več vrst tesnobnih napadov. Nekateri se začnejo močno potiti, srčni utrip se poveča. Lahko imamo krče v želodcu, postanemo astmatični ali pa se začnemo dušiti. Nekateri imajo občutke, da bodo izgubili zavest ali izgubili razum.

Pri kateri koli obliki tesnobe so simptomi moreči, delovna sposobnost se vam zmanjša. Lahko tudi dolgoročno poškodujejo vaše zdravje!

 

Kako si lahko preventivno pomagamo?

Med stresom telo hitreje kot normalno porablja hranila, in če jih ne nadomestimo postaja živčni sistem vse bolj in bolj izčrpan. Ker je živčni sistem izčrpan lahko pri ljudeh, ki trpijo tesnobne napade nastopi tesnoba.

Zato je najpomembnejše pravilo, ki nam pomaga premagati tesnobo ali preprečiti njen nastanek zdrava prehrana in zdravo prehranjevanje!

Ljudje, ki so že doživeli tesnobni napad se tudi v času lagodja spominjajo stanja neugodja, ki so ga preživljali ob napadu tesnobe. Večkrat se lahko zgodi, da ti občutki lahko povzročijo depresijo ali pa ponoven napad!

V takem primeru je zelo pomembno, da ne mislimo o nelagodju in premišljujemo o dogodkih, ki nas spominjajo na lepe trenutke!

 

Zauživajte zdravo hrano polno ogljikovih hidratov!

Ljudem, ki so podvrženi tesnobnim napadom se tako stanje neugodja lahko ponovi če se nepravilno prehranjujejo in ne uživajo kompleksnih ogljikovih hidratov! Bogat vir ogljikovih hidratov je polnozrnat pšenični kruh in rjavi riž, ki pomirjata telo.

Pomembno je, da zaužijemo čim več esencialnih maščobnih kislin! Največ esencialnih maščobnih kislin vsebujejo polnovredna žita, oreški, zelenjava in semena stročnic. Za pozitivno razpoloženje je pomembno da zaužijemo čim več aminokisline triptofana.

Za aminokislino triptofan je značilno da pozitivno vpliva in pomirja možgane. Triptofan se v možganih spremeni v serotonin, in deluje na predel možganov, ki so odgovorni za pomirjanje in občutke lagodja. Aminokislino triptofan vsebujejo beljakovinske jedi. Lažje pa se absorbira, če beljakovinske jedi mešamo s hranili bogatimi z ogljikovimi hidrati.

Zelo primerni in priporočljivi kombinaciji sta mleko in keksi ali pa puranji in sirov sendvič!

 

Sprostitev, afirmacije, aromaterapija, zeliščni pripravki, cvetne esence in homeopatija

Poleg pravilnega prehranjevanja si lahko pomagamo pri tesnobi tudi z drugimi stvarmi. Zelo primerna jesprostitev! Poskusite čim bolj in pogosto opravljati telesne aktivnosti in telovaditi. Lotite se kakšne mirne dejavnosti. Stik z zemljo je prav tako zelo sproščujoč. Vrtnarite, poslušajte glasbo ki vas pomirja. Če imate možnost tudi meditirajte!

Afirmacije so tehnike preusmerjanja misli. Kadar začutite da vas tesni takoj preusmerite misli in začnite pozitivno razmišljati! Prav tako je zelo primerna aromaterapija!  Če ste napeti si telo naoljite z eteričnimi olji, zmasirajte ramena, dodajte olja v kopel. Zelo primerni aromi sta perunika in sivka. Odišavljeno vodno paro vdihujte 20 minut.

Priporočljivo je, da pijete zeliščne čaje. Prav posebej dobro na počutje vplivajo bazilika, timijanov jetičnik, kamilica, lipov cvet in meta!

 

Ne izogibajte se situacijam, ki

vam dajejo občutke tesnobe, premagajte jih!

Velik problem večine tesnobnih ljudi je, da se izogibajo prostorom in situacijam, ki jih spravljajo v občutke tesnobe in strahu pred ponovnim napadom tesnobe. Izogibati se začnemo množicam, ljudem s katerimi smo se prej radi družili. Ne maramo zahajati v določene prostore, ki nas spominjajo na tesnobo ali strah.

Pomembno je, da take prepreke premagamo saj lahko s časom popolnoma zapustimo svoje prijatelje in se držimo samo zase. Območje gibanja se nam zmanjša in to sledi v depresije.

Premagajte tesnobo in živite pozitivno!

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.