Nadaljevati študij ali se raje zaposliti?

Na prehodu z ene stopnje izobraževanja v višjo se pogosto znajdemo pred vprašanjem, ali nadaljevati študij oziroma se raje prej zaposliti in šele morda nato nadaljevati izobraževanje.

Pogosto nas zaposlitev zanese na povsem drugo področje izobraževanja, kot bi ga morda izbrali brez te izkušnje. Obe možnosti imata svoje prednosti in slabosti. Vsak posameznik pa se mora odločiti, katera rešitev mu najbolj ustreza in katera prinaša zanj boljše priložnosti.

 

Nadaljevanje šolanja…

Nadaljevanje študija prinese višjo izobrazbo, dodatno znanje, dodatno delovno izkušnjo s študentskimi ali prostovoljnimi deli. Vendar se je treba zavedati, da višja izobrazba ne prinaša nujno boljših zaposlitvenih možnosti. Podiplomski študij vam bo koristil v primeru akademske kariere, če se izobražujete za profil, ki ga delodajalci ves čas iščejo in vas služba že praktično čaka.

Pomembno je tudi, kaj bomo od nadaljevanja študija potegnili. Po drugi strani pa je v vsakdanjem življenju znanje vse bolj pomembno in bo v prihodnje verjetno še bolj cenjeno, tako da ga ni nikoli preveč.

Če vas vaše področje res veseli, imate visoko povprečje ocen in vas zanima akademska kariera, potem morda študij nadaljujte takoj po končani prvi stopnji. Enako velja, če imate dobro finančno situacijo in želite le pridobiti naziv zaradi osebnega zadovoljstva in občutka večje vrednosti.

Z magistrsko ali doktorsko izobrazbo boste po drugi strani lahko za delodajalce predstavljali dražjo delovno silo. Koristi podiplomskega študija boste morda občutili šele pozneje.

 

… ali raje v zaposlitev?  

S trenutno izobrazbo se lahko poskušamo zaposliti, služiti in se šele nato odločiti za nadaljevanje izobraževanja. Na ta način bomo morda celo spoznali, da to področje ni pravo za nas ali da bi se raje usmerili še na kakšno drugo področje, ki nam bo pomagalo pri gradnji poklicne kariere in jo morda celo razširilo.

Visokošolski zavodi in trg dela še vedno niso usklajeni, še vedno je veliko mladih brezposelnih kljub izobrazbi. Seveda ni nujno, da so dobili zaposlitev ravno na svojih področjih. V zadnjih petih letih se je število dolgotrajno brezposelnih mladih diplomantov celo precej povečalo.

Če se nam po končani srednji šoli pokaže priložnost za redno zaposlitev in se odločimo za to možnost, pa še ne pomeni, da smo za vedno zaključili šolanje, saj se lahko tudi pozneje vzporedno z delom odločimo za študij. Imamo možnost izrednega študija ob delu, ki poteka največkrat ob vikendih, vendar je plačljiv, kar prinaša dodaten strošek.

 

Torej?

Ker je služb vse manj, je odločitev med študijem in službo še toliko pomembnejša in težja. Zato je potreben toliko bolj temeljit razmislek, kaj nam katera priložnost prinaša, prednosti in slabosti.

Pogosto je od dileme, ali naj se zaposlimo ali naj nadaljujemo študij, pomembneje, za katero strokovno področje se odločimo in kakšne so možnosti za zaposlitev zdaj ter kako se to znanje da nadgraditi in vseeno zaposlitev obdržati ali dobiti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.