Najbolj priljubljene in najbolj znane ulice na svetu

Povzemamo spletni seznam desetih najbolj priljubljenih in znanih ulic na svetu. Morda pa te zasrbijo pete …

 

1 Pariz in Elizejske poljane

Pariz je brez dvoma eden od draguljev med evropskimi prestolnicami, Elizejske poljane ali Champs Elysées velja temu primerno za najbolj slavno promenado na svetu.

Cesta se začne pri Place de la Concorde, poteka prek Place Charles de Gaulle in se konča pri Arc de Triomphe ali Slavoloku zmage.

Poljane je dala leta 1616 zgraditi Maria de Medicis, avenija pa naj bi bila namenjena vojnim herojem, da bi se lahko v miru odpočili in sprostili. Danes je to ena izmed najbolj obleganih avenij na svetu.

2 Barcelona in njena La Rambla

Osrednja mestna ulica prestolnice Katalonije je namenjena pešcem in kar prekipeva od življenja, dogajanja in vsega, kar pooseblja španski temperament.

Sestavljena je iz petih ulic, ki se med seboj povezujejo v dolgo avenijo. V drugem sklopu je zanimiva tržnica s pticami, malo naprej pa barvita tržnica, imenovana Mercat de la Boqueria. Južno od tržnice je pločnik, obložen z Mirójevim mozaikom, in na eni od ploščic je tudi umetnikov podpis. La Rambla se izteče v pristanišču, kjer je postavljen kip Kolumbu. S tega je lep razgled na mesto in morje, vrh pa lahko dosežeš z dvigalom. Zahodno od spomenika je Pomorski muzej, ki hrani fascinantno zbirko zemljevidov, slik pa tudi čolnov, modelov in celo galej iz 16. stoletja.

3 New York in Peta avenija

Newyorška Peta avenija je ena izmed najbolj znanih ulic na svetu. Je glavna prometna žila velemesta in povezuje Manhattan s predelom Bronx. Teče skozi najstrožje središče mesta. Promet po njej poteka le enosmerno, proti južnemu predelu Manhattna, v katerem so skoncentrirane številne finančne stavbe. Zaradi množice zgodovinskih stavb, izjemno dragih najemnin in nekaterih svetovno znanih podjetij in trgovin, ki so v tej ulici, velja Peta avenija za simbol bogatega
New Yorka. Pravzaprav govorimo celo o najdražji ulici na svetu, ki jo številni imenujejo tudi Modna avenija, čeprav tradicionalno ta vzdevek velja za Sedmo avenijo.

4 Rim in Via Appian (Apijeva cesta)

Cesto je dal leta 312 pr. n. št. zgraditi rimski aristokrat in cenzor Apij Klavdij Slepi (Appius Claudius Caecus). Sprva je povezovala Rim s Kapuo, pozneje pa je vodila do Taranta in Brindisija. Cesta, ki je bila grajena na kamniti podlagi in prekrita s ploščatimi kamni, je bila dobro ohranjena in uporabna več kot deset stoletij. Od Vie Appie se je odcepilo več vzporednih cest, od katerih je najpomembnejša Via Appia Trainana, ki se je v Benvenetu odcepila proti Bariju na obali
Jadranskega morja in ob njej nadaljevala do Brindisija. Celotna dolžina ceste je bila 590 kilometrov.

5 Chicago in Magnificent Mile

Magnificent Mile je ameriška različica Elizejskih poljan. To je širok bulvar, poln muzejev, prijaznih in prijetnih barov, dragih trgovinic in hotel s petimi zvezdicami. Na širokih pločnikih je vedno nepopisna gneča, a Američani jo menda obožujejo. To je pač ameriška pot!

6 Madrid in Gran Via

Srce in duša Madrida, glavna prometna arterija in ena izmed najživahnejših ulic španske prestolnice, Gran Via, praznuje sto let. Madridska Gran Via je kozmopolitska avenija, posuta z modernimi zgradbami v slogu art decoja, številnimi trgovinami in impresivnim seznamom gledališč. Ulica, ki v kilometru in pol povezuje Calle de Alcala na eni strani in Plazo de España na drugi, je glavna prometna, nakupovalna in zabavna žila Madrida in pooseblja moderno špansko
prestolnico.

7 … še enkrat New York – tokrat Wall Stret

Wall Street je slavna ulica na območju Spodnjega Manhattna v središču New Yorka. Ljudje povezujejo Wall Street z borzo, saj tukaj že nekaj časa domuje New York Stock Exchange oziroma največja borza na svetu po tržni vrednosti lastnih družb. Skozi čas je tako Wall Street postal naziv za ‘vplivne finančne interese’ ameriške finančne industrije.

8 San Francisco in Lombard Stret

… znamenita vijugasta ulica.

9 Frankfurt in Zeil

… slavna ulica velikih nakupov.

10 Budimpešta in Váci Utca (Vacovská ulica)

… prav tako pravi mali raj za vse tiste, ki greste rade v šoping.

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.