After taxi

Se odpravljaš na zabavo ali na kateri koli drug družabni dogodek in ne veš, kako boš varno prišel domov? Odgovor je After taxi.

KAJ JE AFTER TAXI?

After taxi je projekt s ciljem zmanjšati število prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola in tako zavarovati vse udeležence v cestnem prometu – tudi tebe in tvoje prijatelje. Načrtuj svojo zabavo in si priskrbi After taxi kupone za subvencioniran taksi prevoz. Do brezplačnih kuponov je vsak upravičen enkrat v koledarskem letu. V Ljubljani je možno s polovičnim doplačilom (10 EUR) prevzeti kupone še drugič v letu.

After taxi domov pripelje mlade med 16. in 30. letom, ki vnaprej načrtujete zabavo in so si priskrbeli člansko izkaznico s pripadajočimi kuponi. Če so tvoji prijatelji mlajši, starejši ali še nimajo After taxi izkaznice, se prav tako lahko peljejo s teboj.

 

KAKO AFTER TAXI DELUJE?

1.      Izpolniš prijavni obrazec, s katerim za 14 dni rezerviraš kupone.

2.      Oglasiš se v DrogArt infotočki, Infopeki ali PiNI (več o infotočkah), kjer brezplačno prevzameš svojo izkaznico in 5 kuponov v skupni vrednosti 20 EUR.

(Kupone lahko prevzameš osebno ali jih zate prevzamejo tvoji starši, NE pa tudi drugi (bratje/sestre, prijatelji …). S seboj imej osebni dokument.)

3.      Od srede do nedelje med polnočjo in 7. uro pokličeš določeno taksi službo, pri kateri unovčiš svoje After taxi kupone in tako znižaš stroške taksi prevoza.

(Kupone lahko unovčiš le pri določenih taksi službah. Katero taksi službo boš izbral, ni odvisno od kraja prevzema kuponov.)

4.      Pri plačilu unovčiš kupone – lahko posamično za manjši znesek ali več kuponov skupaj, če plačuješ večji znesek.

(Če vožnja presega vrednost kuponov, razliko doplačaš sam. Ob unovčitvi kupona moraš vozniku pokazati svojo After taxi izkaznico.)

 

ZAKAJ POTREBUJEMO PROJEKT?

V letu 2008 so policisti obravnavali 5.099 kršiteljev cestnoprometnih predpisov, ki so imeli v krvi nad 1,5 g alkohola/kg krvi in 1.838 povzročiteljev prometnih nesreč zaradi alkoholiziranosti (nad 1,1 g alkohola/kg krvi). Po podatkih, pridobljenih v raziskavi IREFREA, se po koncu zabav več kot 35 odstotkov mladih pelje z lastnim prevozom, okoli 33 odstotkov jih vzame taksi, manj kot 20 odstotkov jih gre z javnim prevozom. Več kot tretjina se je vsaj enkrat peljala z nekom, ki je vozil pod vplivom alkohola ali drog, 17,4 odstotka jih je vozilo alkoholiziranih.

Zavedamo se pomembnosti preventive za varnost v cestnem prometu, zato si s projektom After taxi, ki zadeva pravzaprav vse udeležence v prometu, prizadevamo, da bodo naše ceste varnejše

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.