Najstarejši rokopis iz Korana

S pomočjo datiranja s karbonsko metodo so na birminghamski univerzi odkrili rokopis Korana, ki velja za najstarejšega znanega, saj naj bi nastal še v stoletju, ko je živel prerok Mohmed. Dva lista pergamenta s presenetljivo berljivim zapisom iz islamske svete knjige datirata v zgodnje sedmo stoletje.


Radiokarbonska analiza pergamenta po besedah profesorja za krščanstvo in islam na birminghamski univerzi Davida Thomasa kaže, da je bil najverjetneje narejen iz živali, ki je živela v času preroka Mohameda.


S pomočjo analize lahko namreč z več kot 95-odstotno verjetnostjo potrdijo, da je pergament nastal med letoma 568 in 645. Mohamed pa naj bi živel med letoma 570 in 632.


Tekst je po profesorjevih besedah zelo podoben besedilu v sodobnem Koranu, kar priča tudi o tem, da se celotno besedilo svete knjige ni veliko spreminjalo.


Pergamentni listi, ki jih hranijo v britanski knjižnici, vsebujejo dele od 18. do 20. poglavja, ki so bili napisani s črnilom v zgodnji arabščini, piše francoska tiskovna agencija AFP.


Rokopis bo javnosti na ogled med 2. in 25. oktobrom.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.